Dobrodruh zapíchl prst doprostřed Brazílie. Amazonií pak plul na lodi, kterou vydlabal z kmene

15. březen 2024

Cestovatel a dobrodruh Petr Tlapák z Žižína své cesty neplánuje. Prostě zapíchne prst do mapy a řekne „tady je cíl“ a vyrazí na cesty. A strategie mu až neuvěřitelně vychází, vše do sebe zapadá jako podle scénáře, přestože prst zapíchne třeba doprostřed Amazonie.

Za sebou má cestu z Žižína až do Hamburku na vlastnoručně vyrobené kánoi, proháněl se na koni po mongolských stepích, dvakrát navštívil Amazonii. Ta se stala jeho srdeční záležitostí a vedla tam i jeho zatím poslední cesta. „Já jsem se tam chtěl osmnáct let vrátit a to byl i jeden z důvodů, proč jsem položil práci hasiče v Praze. Potřeboval jsem si vyčistit duši a tělo,“ říká Petr Tlapák.

Jediným plánem byl cíl cesty, a to vesnice u jezera Muschin. Dobrodruh si koupil letenku do Brazílie a vyrazil. „V San Felipe jsem byl před 18 lety. Před odjezdem jsem potkal pěknou holku a všechno hodil za hlavu, i tu Amazonii. Takže jsem se nepřipravil vůbec. Koupil jsem si jen letenku a to je vše.“

Na vlastnoručně vyrobené lodi uprostřed pralesa

Zážitky a odvahu uskutečnit to, co se zdá být skoro nereálné možná Petru Tlapákovi někteří závidí. Ale podle něj, to stejně jako on může udělat každý zdravý člověk. A strach je normální. „Vždycky se trošku bojím, ale mám nějaký cestovatelský syndrom. Jak nasednu do letadla, tak se to překlopí a všechno začne fungovat, vždycky to nějak pěkně navazuje. Nevím, proč to tak je.“

Loď z jednoho kusu dřeva

Nápad vydlabat uprostřed pralesa loď z jednoho kmene přišel zcela spontánně, když Petr Tlapák slavil 45. narozeniny. „Ta práce obnáší určité znalosti, které měli vesničané ze San Felipe. Jeden věděl, jak ji dobře vypálit, další, jaký má mít tvar a délku, když se na ní se zavazadly chceme někam dostat. Celkově ta výroba trvala dva až tři týdny,“ popisuje Petr Tlapák. Na kánoi urazil na jednom z přítoků Amazonky přibližně 50 kilometrů.

Jaká další setkání a překvapení přinesla cesta Amazonií? A co dobrodruh plánuje dál? Poslechněte si celý rozhovor s Petrem Tlapákem.

Spustit audio

Související