Domácí chléb ze Žítkové
Pomoc s láskou i hospodářstvím, rady mladým i starým, chudým i bohatým. Bílá magie a hluboká znalost síly bylin. To vše je spojeno se Žítkovou na Slovácku a fenoménem takzvaných Žítkovských bohyň.
A právě do žítkovské krajiny se dnes vydáváme pro recept. Opět listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku. Konkrétně pro vás máme tip na Domácí chléb.
Budete potřebovat:
- 1 kg mouky (750 g bílé, 250 g tmavé žitné)
- 375 g brambor
- 1 kostka kvasnic
- voda
- sůl
- kmín
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku, uděláme dolík, do něj přidáme kousek namočeného kvásku (buď z minulého chleba, nebo si 3 dny před pečením smícháme malé množství vody a vařených brambor a necháme stát).
- Kvasnice, vodu a zpracujeme v řídké těsto.
- Necháme tři hodiny odpočinout.
- Nastrouhané uvařené brambory, sůl a kmín postupně vmícháme do odpočinutého těsta, dokud nezhoustne do středně hustého těsta.
- Necháme odpočinout další dvě hodiny.
- Na prkně převálíme, pak dáme do moukou vysypané ošatky a necháme ještě podle potřeby vykynout.
- Poté dáme na pomoučený plech do rozpálené trouby.
- Aby se vytvořila kůrka, potřeme na povrchu vodou.
- Pečeme asi hodinu a třičtvrtě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka