Domažlickem prochází evropské rozvodí. Z Filipovy Hory teče voda do dvou moří

14. říjen 2016
Česko – země neznámá

Po hřebenech kopců v západních Čechách na Domažlicku se táhne takzvané evropské rozvodí. Dešťová voda se dělí a teče z každé strany úbočí do jiného moře. Kdysi tu v osadě zvané Filipova Hora stávala stodola. Z jedné strany její střechy tekla voda do Severního moře, z druhé strany do Černého moře.

Stavení se stodolou patřilo rodu Hornů. Dnes už bohužel stodola nestojí, zbývají pouze archivní fotografie. Protože stodolu postavili v ose evropského rozvodí, tradovalo se, že z každé strany střechy putuje voda do jiného moře. Z jedné do Severního, z druhé do Černého. Kudy?

Z jedné strany do Německa do řeky Cham, dál řekou Regen až do Dunaje, který se vlévá do Černého moře. Opačným směrem začíná mořská pouť v Tlumačovském potoce, dál Zubřinou. Zubřina se vlévá do Radbuzy, ta do Berounky, Berounka do Vltavy, Vltava do Labe a Labe do Severního moře.

Prsa Matky Boží

Jako osadu založil Filipovu Horu už v roce 1789 Johann Philipp Stadion-Warthausen. Odtud tedy vychází její název, dříve také Philipsberg. Stadionové byli jihoněmecký panský a později hraběcí rod, který k nám přišel koncem 17. století.

Pohled na prsa Matky boží zakrývají mračna

Když vám vyjde počasí, je výhled od Filipovy Hory úžasný. Z výšky 610 metrů nad mořem přehlédnete velkou část Šumavy. A uvidíte i dva velikány jménem Malý a Velký Ostrý. Tady na Domažlicku se jim pro jejich symetrický a zaoblený tvar neřekne jinak než Prsa Matky Boží.

Ve skutečnosti jde o jednu horu se dvěma vrcholy. Odborně řečeno dvojvrcholový suk. Nachází se v oblasti Královského hvozdu. Nejvyšší body jsou ale na německém území.

Na Filipovu Horu k evropskému rozvodí se dostanete jednoduše z nedalekého Tlumačova. Vede sem silnice i turistická trasa.

autor: Pavel Halla
Spustit audio