Dortletka: Udělejte si výlet za oceňovaným dezertem do Roudnice nad Labem

Dortletka svým názvem evokuje dort. Jako malý dortík ostatně i vypadá. Vzdáleně může připomínat francouzské makronky, tedy nízké barevné placičky z bílkového sněhu spojené krémem. Dortletka je ale specifický druh dezertu, který vyrábí dle tajného rodinného receptu Jaroslava Michalcová.

Historické stopy křehkých sněhových zákusků sahají zřejmě k počátku 20. století. Na vídeňské ulici Meidlinger Hauptstrasse stála pekárna, kde praprarodiče Jaroslavy Michalcové zpestřovali nabídku i dortletkami. Dvojici ovšem vyhořel dům a následně je ještě někdo vykradl, rozhodli se proto vrátit do Čech, kde se usídlili v malé vísce Kostomlaty. Otevřeli si tam pekárnu, kde se vrátili k dortletkám.

Dortletkový útlum

Pekárna byla ale v 50. letech znárodněna a syn praprarodičů nechtěl, aby se jeho potomek vyučil pekařem. A tento zákaz o generaci později přešel i na dceru Jaroslavu, která se chtěla stát cukrářkou. Učila se prý dobře, a tak ji rodiče poslali na gymnázium. Následně pracovala roky v kulturní sféře.

Základní pusinky

Vzkříšení dortletky

Otec ale na dortletky často vzpomínal. Jaroslava Michalcová našla na kusu papíru ze svačinového sáčku recept a pustila se do experimentování, aby udělala otci radost. Po fázi pokusů a omylů našla správný postup výroby a začala si plnit vlastní sen. Bylo jí 45 let, když se vyučila cukrářkou a následně si v Roudnici nad Labem otevřela cukrárnu pojmenovanou Dortletka.

Tajemství pod ochrannou známkou

Dnes v ní peče kolem tisíce kusů stejnojmenného dezertu. Paní Jaroslava přesný recept neprozradí, ale jedná se prý o alchymii. Záleží na tom, jestli jsou vajíčka čerstvá nebo stará, vliv na výslednou podobu má údajně i počasí. Základem jsou ovšem bílky, ke kterým se nesmí dostat ani kousek žloutku. Vyšlehaný sníh s dvěma druhy cukru se poté na plech vykrouží do malých placiček, které si zachovají tvar ploché šnečí ulity. Vše se lehce upeče, respektive usuší. Pak už sněhobílé korpusky čekají na konečnou úpravu. Ta spočívá v tom, že se vždy dva a dva slepí jemnou vrstvičkou máslovo-kávového krému, část ho přijde i na boky. Nakonec se dortletka právě těmito boky obalí ve velejemně mleté směsi piškotů a kávy.

Vitrína se zákusky

Nebe v ústech

V cukrárně paní Jaroslavy na vás dýchne útulná atmosféra prvorepublikových cukráren. Ze stěn na okolní dění dohlížejí praprarodiče, ve vitríně čekají na ochutnání zhruba čtyři desítky zákusků, kterým vévodí nadýchané dortletky. Když se do nich zakousnete, nejprve to jemně křupne, aby se sladká dobrota následně začala rozplývat na jazyku.

Interiér v cukrárně Dortletka

Český cukrářský úspěch

Projekt dortletky získal cenu v akci Rozjezdy roku, pak titul Regionální potravina a konečně i certifikát Produkt regionu České Středohoří. Suroviny jsou české, vajíčka dokonce z nedalekého Cítova. Pouze káva se dováží. Vedle dortletek je populární také dort Říp, který ve své kategorii získal cenu Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – kraje Přemysla Oráče.