Doskočíte dál než blecha? Lesní tělocvična u Nasavrk protáhne tělo a poučí o přírodě

25. leden 2018
Česko – země neznámá

Kousek nad Nasavrky v Pardubickém kraji najdete uprostřed lesa místo, kterému se říká U Mnišky. Název vychází z kalamity, kterou před sto lety způsobil škodlivý motýlek bekyně mniška. Tehdy se muselo pokácet několik desítek hektarů lesa. Dnes už tu zase stojí krásně vzrostlé stromy, kam lidé chodí po celý rok, nejen na podzim na houby.

Procházku lesem si můžete oživit rozcvičkou nebo vtipným kvízem. Pracovníci lesní správy v Nasavrkách totiž před dvěma lety vytvořili naučnou stezku a v loňském roce ji doplnili ještě o venkovní tělocvičnu.

Místu se říká U Mnišky a leží tři kilometry jižně od Nasavrk. U starých božích muk stojí replika boudy, ve které žili rusínští dřevaři, povolaní z Podkarpatské Rusi na likvidaci zmíněné mniškové lesní kalamity. Připomíná ji nedaleký památeční kámen na křižovatce lesních cest.

Do lesa za znalostmi

U Mnišky vybudovali lesníci Naučnou stezku mladého lesníka. Na asi půlkilometrovém okruhu s deseti zastaveními se děti i dospělí dozvědí něco nového o lese a přitom si mohou zasportovat. Na ležící kládě jsou například obrázky zvířat v takových vzdálenostech, jaký je jejich doskok. Děti se proto můžou pokusit překonat skok blechy, kobylky nebo lišky. Jelen s jedenácti metry ale pravděpodobně zůstane nepokořen.

Palte nasbíranými šiškami proti kůrovci

Jedno ze zastavení se věnuje také kůrovci. A zatímco rodiče čtou z cedule informace o jeho škodlivosti, děti sbírají šišky a házejí jimi na dřevěné terče v podobě kůrovců. Zajímavé je také zastavení s ptačími budkami, kde se děti dozvědí, jací ptáci v lese žijí a jak a kde hnízdí. Poslední desáté zastavení představuje konečný kvíz, kde si všichni mohou ověřit, co si zapamatovali.

Do lesa za sportem

V loňském roce U Mnišky lesáci vybudovali také venkovní tělocvičnu, jako doplňkový sportovní areál k nedaleké Naučné stezce mladého lesníka. Soubor žebříků, hrazd, šplhacích tyčí i lan je příjemným zpestřením lesního výletu.

Naučná stezka a lesní tělocvična jsou ve volné přírodě a otevřené celoročně. Na boudě U Mnišky stojí informační tabule, z kterých se návštěvníci dozvědí vše o historii, o mniškové kalamitě před sto lety, těžké práci i životě dřevařů nebo hospodaření v lese za Auerspergů. Po lesním tréninku si návštěvníci mohou odpočinout a třeba posvačit u stolu ve tvaru bekyně mnišky. Pro nepříznivé počasí je tu připravený velký krytý altán.

autor: KSA
Spustit audio