Dostihová dráha ve Slušovicích patří k nejmladším a nejkrásnějším na Moravě

26. leden 2016
Česko – země neznámá

Areál slušovického závodiště patří k nejmladším v České republice. Byl vybudován v roce 1981 pro pořádání rovinných a překážkových dostihů. Dostihová dráha se ale využívá také na hipoturistiku. Kromě toho mohou být Slušovice výchozím bodem pro několikadenní výlety na koních do překrásné přírody Hostýnských a Vizovických vrchů.

Původně se běhalo na vizovické dostihové dráze, ale ta časem přestala vyhovovat. Nejdříve měla slušovická dostihová dráha vyrůst u vjezdu do Slušovic ve směru od Zlína. Nakonec stojí přímo ve městě. Na pozemcích dnešní dostihové dráhy byly před druhou světovou válkou dva menší rybníky.

Symbolem slušovické dostihové dráhy je budova v podobě obřího sudu. Stavbu navrhl architekt Šebestián Zelina. Sud se jmenuje proto, že dominanta stavby vychází z položené silážní věže, která připomíná sud. Slušovickou dráhu mnozí považují za nejkrásnější na Moravě. Je to také jediná dráha v České republice, která má klopené oblouky.

Areál slušovického závodiště patří k nejmladším v České republice

Nejznámějším pořádaným dostihem je Velká slušovická steeplechase, která se pravidelně běhá jako překážkových dostih 28. října na 5 200 metrů. Rovinové dostihy se ve Slušovicích běhají od 900 do 3 900 metrů.

Pokud byste se chtěli na dráze projet se svým koněm, je potřeba kontaktovat občanské sdružení Dostihy Slušovice. Po domluvě si můžete zkusit i překážky nebo vyrazit na projížďku do přírody v okolí Slušovic.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio