Dřevěný zahradní nábytek naimpregnujte a uschovejte v suchu, radí odborníci

10. prosinec 2019

Dříve byl zahradní nábytek většinou z plastů. Postupně se však i na naše zahrady dostaly nábytkové prvky vyrobené ze dřeva, mnohdy i vzácného a exotického. Jak zajistit, aby tento nábytek přežil bez úhony středoevropskou zimu a na jaře vypadal jako nový?

Zatímco plastové a kovové židle stačí ochránit před zimou a vlhkostí uložením do vhodného přístřešku, dřevěný nábytek je choulostivější. Truhláři příliš nedoporučují ho zanechávat v pergole, zejména ne v takové, do které se například za větrného počasí může dostat sníh či déšť. Nábytek v takovém případě neochrání ani plachta. Mnohem lepší je uzavřený přístřešek či přímo sklad v domě.

Právě kombinace vlhka a mrazu může způsobit postupnou degradaci i jinak velmi odolných exotických dřev. Proto se doporučuje po sezóně nábytek ošetřit. Buď jsou k tomu vhodné olejové lazury, nebo přímo napouštěcí oleje. U některých druhů dřevěného nábytku můžeme použít i transparentní laky na olejové či syntetické bázi.

Sníh a vlhkost dřevěnému nábytku nesvědčí

V případě, že narazíme ve struktuře dřeva na ránu či vyštípnutou třísku, je nejlépe místo obrousit, vlepit do něj jiný vhodný kousek dřeva, zabrousit a teprve poté natřít.

Při skladování dbáme i na to, aby se teploty, kterými bude uložený nábytek procházet, nestřídaly v extrémních polohách. Ideální je kůlna, i nevytápěná, kde nábytek uložíme a přikryjeme plachtou, aby se na něj neprášilo.

Pokud se rozhodneme přistoupit k opravám a nátěrům, je nutné je stihnout před tím, než klesnou venkovní teploty pod 15 °C, případně je dokončit ve vytápěné místnosti.

Stejně tak v suchu a temnu uschováváme čalouněné části nábytku. I u nich totiž může vlivem vlhka dojít k postupnému rozpadu struktury látky. Navíc zde hrozí vznik plísní a další neblahé důsledky.

Zachováme-li však alespoň základní péči o tento nábytek, bude nám sloužit nejen příští jaro, ale i mnoho dalších let.

autor: kbz
Spustit audio