Dřevo provází lidstvo od nepaměti. V žateckém muzeu mu výstavou skládají hold

1. březen 2018
Česko – země neznámá

Máme dobu kamennou, železnou i bronzovou. Své označení získaly podle materiálu, který se v dané době používal na výrobu nástrojů nebo ozdob. Ale dobu dřevěnou neznáme, i když dřevo byl bezpochyby první použitý materiál. Už zvednutý klacek byl přeci nástroj. Dřevo má ale tu smůlu, že špatně odolává času. O to zajímavější je výstava Doba dřevěná, doba minulá v Regionálním muzeu v Žatci.

Řemesla, pro která dřevo představuje výchozí materiál, jsou překvapivá jak množstvím, tak specializací. Začíná se u dřevorubců, samozřejmě sem patří tesaři, truhláři, podlaháři, bednáři, kolaři, výrobci šindelů, uhlíři, kteří ze dřeva pálili dřevěné uhlí, dýmkaři, sirkaři a špejlaři, byli ale i specialisté na výrobu kolébek – kolébečníci.

Do pestré palety dřevařských řemesel patřily také profese, které dnes už neznáme – například flusaři a kohátníci. Flusaři se zabývali výrobou potaše (nezbytná surovina pro tavení skla) z dřevěného popela a kohátníci rubali pařezy – koháty.

Na výstavě řadu řemesel poznáte díky nástrojovému vybavení i výslednými výrobky. U některých nástrojů už jen těžko hledá nezasvěcený člověk účel. Například u speciálního hoblíku zvaného „kocour“ na dlabání drážky pro svlak, tedy pro spojení dřevěných součástí. Nebo u „cidliny“ – speciální dlouhé kovové lžíce pro dlabání dřeváků. To už jsou skutečné pamětihodnosti. Prohlédnout si můžete také nejrůznější druhy pil, vrtáků, hoblíků, rašplí a dalších nástrojů.

A co se dá ze dřeva vyrobit? Jedním slovem: všechno. Od velkých necek na paření prasete přes řadu sudů, okřínů, mis a misek až po lopaty na obilí nebo lopatky na mouku. Unikátním exponátem je sto let stará bedýnka na ovoce, vyrobená výhradně ze dřevěných třísek bez jakýchkoli jiných spojů. Žasnout můžete nad precizní prací řezbářů perníkových forem nebo forem na máslo a nad nápaditostí výrobců hraček a loutek.

Prohlédnout si můžete od velkých necek na paření prasete přes řadu sudů, okřínů, mis a misek až po lopaty na obilí nebo lopatky na mouku

Žatecká výstava Doba dřevěná, doba minulá skládá zasloužený hold dřevu i lidem, kteří s ním umějí zacházet a vykouzlí výrobky jak užitečné, tak ozdobné. Komentované prohlídky výstavy s ukázkami dřevařských řemesel jsou plánované na 7. a 8. března a pak ještě na 10. a 11. dubna. V půlce dubna 2018 pak výstava končí.

Spustit audio