Dříve pomáhali horníkům. Dnes harčtí kanáři soutěží hlavně ve zpěvu

21. duben 2018

Kanáři pocházejí, jak se dá předpokládat, z Kanárských ostrovů. Byli prvními drobnými ptáky, kteří byli v Evropě domestikováni. Víte, jak vypadá harcký kanár a jak zpívá? A proč byl právě on nepostradatelným pomocníkem horníků? Je jím dodnes nebo se spíš účastní pěveckých soutěží?

Španělé, kteří ovládli ke konci 15. století Kanárské ostrovy, odchycené samečky divokých kanárů, zelených ptáčků s jásavým hlasem, začali dovážet do Evropy. Poptávka po kanárech byla velká, a tak byli brzy odchováváni v zajetí. S postupující domestikací se objevovaly nové odchylky, mutace. Na různých místech tak souběžně vznikala plemena tří různých chovatelských směrů: kanárů zpěvných, barevných a postavových.

Na webu Českého svazu chovatelů drobného zvířectva se píše: Zpěvných kanárů existuje více různých plemen zcela odlišného, dědičně podmíněného, zpěvu: španělští timbrados s hlasitým, vysokým a ostrým zpěvem, belgičtí bubláci s velmi rozmanitým, vodově zbarveným zpěvem, pařížští červeně zbarvení kanáři smet, zaoceánští American Singers a němečtí harčtí dutopěvci.

Harčtí kanáři soutěží ve čtyřčlenných kolekcích, to znamená ve čtyřech klíckách postavených na sebe

V severoněmeckém pohoří Harz, kde obyvatelstvo nacházelo obživu především v hornictví, patřila klícka s kanárem k výbavě horníka při práci v dole. Kanáři totiž upozorňovali horníky svým chováním na nebezpečné koncentrace důlních plynů, takže pro ně byli nepostradatelní.

Čtěte také

Právě zde ke konci 19. století vznikl nový směr šlechtění – harcký kanár. Vyznačuje se dutě znějícím, hlubokým a pomalu přednášeným zpěvem bez rušivých ostrých a vysokých tónů. K nám se harcký kanár dostal na přelomu 19. a 20. století k nám, vznikaly první spolky a v roce 1936 se konala první mistrovská soutěž ve zpěvu harckých kanárů.

Většina zpěvných ptáků, včetně divokého kanára, nezpívá jednotně, ale v písni se střídají odlišné úseky

Většina zpěvných ptáků, včetně divokého kanára, nezpívá jednotně, ale v písni se střídají odlišné úseky. Pro ty se u harckých kanárů vžil název túry. Na soutěžích posuzovatelé hodnotí jednotlivé túry pomocí bodů. O výši bodového hodnocení rozhoduje poloha, rytmus, barva, stavba a délka túr.

Harčtí kanáři soutěží ve čtyřčlenných kolekcích, to znamená ve čtyřech klíckách postavených na sebe. Kolekce je hodnocena jedním nebo několika posuzovateli po dobu 30 minut. Naši chovatelé získali na světových šampionátech v kategorii harckých kanárů řadu medailí včetně zlatých.

Pokud byste chtěli začít chovat tyto sympatické dutopěvce, bližší informace získáte na e-mailové adrese: zpevni.kanari@cschdz.eu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.