Držte se modré. U Úsobí vznikla turistická trasa, která ukazuje místní zajímavosti

1. červen 2017
Česko – země neznámá

Orientujete se v přírodě rádi podle turistických značek? Asi před dvěma týdny začala vznikat úplně nová trasa na Vysočině. Turisty zavede do míst, které jsou na značené stezky chudé, ale přitom jsou plné atraktivních lokalit. Trasa začíná na Jihlavsku u Větrného Jeníkova a končí na vlakové zastávce v Radňově na Havlíčkobrodsku. Její barva je modrá.

„Chtěli jsme, aby lidi nebloudili po rozcestích v hlubokém lese Hradiště, trefili na zastávku v Radňově a mohli jít po značce až k nám do Úsobí a potom pokračovat na Kosovský vrch až k Černému rybníku,“ říká značkař Klubu českých turistů v Havlíčkově Brodě Vlastimil Rus. Sám žije v Úsobí a zdejší okolí zná jako své boty. Trasa z Radňova do Úsobí v podstatě kopíruje tok Úsobského potoka.

Nejatraktivnější zastávkou na trase je kromě samotného Úsobí určitě kaple Svaté Anny, která stojí v lese mezi Úsobím a Chválkovem. Místo pravidelně jednou za rok, vždy v polovině letních prázdnin, ožívá Svatoanenskou poutí. „Přijede sem kapela, podle cestičky jsou stánky a je tady strašně moc lidí,“ říká Vlastimil Rus. Při této příležitosti se také v kapli slouží mše.

Hned vedle kaple stojí památník obětem První světové války z okolních vsí. Má podobu malé otevřené kapličky, je plný svatých obrázků a čerstvých květin. A to není všechno. Naproti kapli vyvěrá ze země pramen výborné vody.

Na trase mezi kaplí Svaté Anny a Úsobím, u hájovny Kukačka, roste památný javor klen, který je srostlý ze sedmi kmenů. Odtud je to do Úsobí, coby kamenem dohodil. V obci stojí za zastávku místní zámek a opravený, na tmavě červeno natřený kostel Sv. Petra a Pavla.

Opravený kostel Sv. Petra a Pavla v Úsobí

Od něj pak vede modrá značka do kopce kolem hřbitova směrem na Kosovy. Na vrcholu kopce kdysi stávala kaple Andělů strážných. Dnes jsou z ní jen trosky. Své kouzlo ale určitě mají. Navíc je od kaple vidět do širokého okolí, mimo jiné až na kopec Melechov mezi Světlou a Ledčí nad Sázavou. Na místě stojí zastřešená turistická odpočívka. Ideální místo na svačinu.

Celá trasa z Radňova až k Větrnému Jeníkovu je dlouhá 14 kilometrů. Je ale samozřejmě možné si ji zkrátit a projít si například jen asi čtyřkilometrový úsek mezi Svatou Annou a vyhlídkou nad Úsobím.

Spustit audio