Dům v Kutné Hoře se pyšní obnovenými freskami Mikoláše Alše

11. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Středočeská Kutná Hora byla kdysi považována za skutečnou pokladnici českého království. Mezi množstvím historicky cenných domů stojí ovšem i budovy, které patří zároveň mezi nejkrásnější, i když svou přímou historickou hodnotu nemají. Mezi ně patří i dům z roku 1903, který najdete na Havlíčkově náměstí.

Přestože byl postaven teprve na počátku minulého století, dokázali ho tehdejší architekti dokonale zasadit do řady historických domů. Jeho zvláštností jsou fresky, které se za finanční podpory majitele i města překrásně zrestaurovaly a dnes dodávají lesk celému náměstí.

Fresky byly už v 50. letech značně poškozené, v 60. letech byly zničené docela. Dům přitom nesl název U tří králů a krásné malby zdobily původně celou horní polovinu čelní stěny.

Nový majitel se o freskách dozvěděl díky dobovým fotografiím. Podle tahů štětce a dalších detailů je možné, že byl jejich autorem Mikoláš Aleš. A právě díky fotografiím i dobré vůli fresky obnovit se je podařilo dokonale zrestaurovat.

Dům na Havlíčkově náměstí na historické fotografii

O jejich kompletní obnovu se postaral restaurátor a akademický malíř Pavel Novák se svým týmem. Dvoutýdenní intenzivní a náročné práce skončily mimořádně úspěšně. Fresky byly ve své podstatě zcela nově vytvořeny, přesto má člověk při pohledu na ně pocit, že se jedná pouze o „oživení“ kreseb původních.

Celá čelní stěna domu je tak opět překrásně vyzdobena. Dům přitom nenese název „U tří králů“ náhodou. Vyobrazeny jsou na něm totiž v nadživotní velikosti postavy králů, kteří měli vliv na rozvoj Kutné Hory – Václav II., Václav IV. a Vladislav II. Jagelonský.

Václav II. i Václav IV. mají každý po boku své páže a nad nimi jsou v nejvyšším patře vyobrazené múzy a spousta dalších detailů – hrozny, číše, listy. Vidět jsou ale i malá kladívka, kterými kdysi v Kutné Hoře kutali stříbro permoníci.

Spustit audio