Dušené artyčoky s koriandrovou omáčkou
Artyčok je považován za jednu z nejstarších léčivých bylin. Konzumují se poupata rostliny. Připravit je můžete v páře a doplnit omáčkou z domácí majonézy. Svůj recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- 1 šálek domácí majonézy (žloutek, hořčice, olej, ocet, sůl, pepř)
- ¼ šálku nasekaného čerstvého koriandru
- 1 stroužek drceného čerstvého česneku
- 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- špetka chilli
- špetka černého pepře
- špetka mořské soli
- 6 čerstvých artyčoků
Domácí majonézu připravíme utřením žloutku s hořčicí do husté omáčky. Po kapkách přidáváme olivový olej, až získáme požadované množství majonézy. Okořeníme trochou octa, osolíme a opepříme.
Majonézu, koriandr, česnek, limetkovou šťávu, chilli, černý pepř a sůl smícháme v nerezové míse a dáme chladit.
Artyčoky uvaříme v páře ve velkém hrnci (použijeme napařovací vějíř nebo drátěnou mřížku). Vaříme, dokud nejsou lístky při vpichu vidličkou měkké, asi 25 minut. Uvařené artyčoky položíme spodkem vzhůru na drátěnou mřížku, aby z lístků okapala voda.
Artyčoky podáváme horké, k tomu vychlazenou koriandrovou omáčku.
Související
-
Pečená mrkev s koriandrem
Velmi zdravou přílohou může být pečená mrkev. Okořeňte ji koriandrem, který je zdrojem látek pomáhajících v boji proti rakovině, diabetu, obezitě a srdečním chorobám.
-
Cibulová polévka
Cibule patří mezi přírodní antibiotika, může být skvělým pomocníkem v době viróz. Připravte si třeba jednoduchou polévku podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.
-
Barevný brokolicový salát s brusinkami
Brusinky jsou bohaté na vlákninu, vitamin C a další prospěšné látky. Můžete jimi zpestřit třeba salát. Vyzkoušejte kombinaci s brokolicí podle receptu výživové poradkyně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.