Edvard Beneš žil pro ideu silného, nezávislého a svobodného Československa. Ta se mu dvakrát zhroutila

24. květen 2024

Muž přezdívaný prezident budovatel se narodil 28. května 1884 v Kožlanech do rolnické rodiny. Po studiích práv a filozofie se brzy aktivně zapojil do politiky a během první světové války byl jednou z hlavních osobností českého odboje.

Po vzniku Československa byl klíčovým vyjednavačem na mírové konferenci ve Versailles a následně pevně uchopil otěže ministerstva zahraničí. I když mohl působit trochu škrobeně, měl rád sport a s manželkou Hanou rád hrál tenis nebo jezdil lyžovat. V mládí hrál dokonce fotbal za pražskou Slavii.

Edvard Beneš žil pro ideu silného, nezávislého a svobodného Československa. Dvakrát se tato jeho idea prakticky zhroutila. V září 1938 a na jaře 1948. Poprvé ještě měl dost sil na to, aby v anglickém exilu několik let soustavně pracoval na poválečné obnově Československa a v květnu 1945 se vítězoslavně vrátil do osvobozené Prahy.

Na zvládnutí politické krize v únoru 1948 už však sílu neměl. Když moc v zemi uchvátili komunisté, stáhl se do ústraní a v červnu abdikoval. Poslední měsíce strávil s podlomeným zdravím v Sezimově Ústí, kde 3. září 1948 zemřel.

autor: Jan Herget
Spustit audio