Efektní skořicový pletenec. Dobrotu starou přes 120 let upekla Anna Pytlíková

Jestli milujete sladké a rádi si dopřejete i báječnou nedělní snídani s kakaem nebo bílou kávou, zkuste si upéct skořicový pletenec. Cukrářské triky staré více než 120 let předvedla Anna Pytlíková z Holýšova na Plzeňsku, která se do soutěže Pochoutkový rok přihlásila v roce 2017.

Skořicový pletenec

Ingredience
  • 600 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 40 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • 250 ml mléka

Do mísy prosejeme hladkou mouku a uděláme do ní důlek. Přidáme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme mlékem. Promícháme a necháme chvíli pracovat kvásek. Poté přidáme vejce, sůl a máslo.

Suroviny se dokonale smíchají a zapracují do hladkého středně tuhého těsta. Následně kouli těsta necháme kynout někde v teple mimo průvan. Mělo by stačit i 30 minut.

Vykynuté těsto znovu propracujeme hnětením na podložce. Pak ho rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme plát o velikosti 30 x 40 cm asi ½ cm silný. Z vykynuté dávky těsta budeme mít ve výsledku dva pletence.

Upečené pletence necháme vychladnout a na závěr posypeme moučkovým cukrem

Plát těsta potřeme skořicovou náplní. Volné necháme jen okraje, aby se těsto dobře srolovalo. Z delší strany plát srolujeme jako roládu.

Roládu podélně rozřízneme na poloviny. Na jednom z okrajů ale nedořízneme do konce, aby půlky držely u sebe. Pak spleteme cop ze dvou takto vzniklých pramenů a nakonec stočíme do kruhu a protilehlé konce slepíme.

Přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut kynout. Pak vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 30 minut.

Upečené pletence necháme vychladnout a na závěr posypeme moučkovým cukrem.

Skořicová náplň

Ingredience
  • 10 lžic cukru krupice
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 125 g změklého másla

V misce smícháme cukr se skořicí a nakonec přidáme změklé máslo. Nesmíme si vypomáhat v mikrovlnce, protože by bylo moc rozteklé a náplň by stékala.

Smícháním všech tří surovin by měla vzniknout mazlavá skořicová pasta. V případě, že by zbyla, můžeme pletenec potřít i svrchu před pečením.

Anna Pytlíková spolu s Patrikem Rozehnalem

Anna Pytlíková

Recept, se kterým se přihlásila do soutěže Pochoutkový rok, má od své babičky, která se narodila v roce 1875. Místo skořicové náplně se dá prý použít i maková nebo směs mandlí a rozinek. Paní Pytlíková vaří a peče na přání své rodiny, hlavně vnoučat. Při vaření je ráda sama, do kuchyně v tu chvíli nesmí ani její manžel. Když se dozvěděla, že bude péct pro Český rozhlas, nejdřív o tom nechtěla vůbec slyšet. Pak ji ale syn řekl: „Když nejde o život, nejde o nic. Tak to vezmi!“