Egypt jsme si nevybrali, on si vybral nás, usmívají se čeští instruktoři potápění v Hurghádě

Stále více Čechů se usazuje u egyptského moře a důvody mají různé. Zatímco starší lidé si kupují v Hurghádě apartmány a užívají si důchod na sluníčku, mladí Češi tráví hodně času pod vodou, třeba jako instruktoři potápění. Potápěčská komunita u Rudého moře je totiž hodně mezinárodní a má také svůj vlastní životní styl.

Jachta s plošinou v zadní části, ze které vedou do vody sklápěcí žebříčky. Na palubě se na ramínkách suší desítky neoprenů, v policích čekají připravené hliníkové lahve se stlačeným vzduchem a v bednách spousta ploutví, závaží a dýchacích regulátorů. Tak zhruba vypadá svět potápěčů, instruktorů potápění a divemasterů v Hurghádě.

Čtěte také

Egyptská posádka lodi pomáhá potápěčům sundávat ze zad lahve a zouvat ploutve. Jako jeden z posledních vylézá z vody na palubu instruktor potápění Pavel Skružný. Ještě chvilku z něj crčí proudy vody.

Na pivo Čecha netřeba

„Egypt jsem si nevybral, Egypt si vybral mě. Ale rád bych u toho zůstal, dokud to půjde,“ usmívá se. Před lety tu pracoval jako delegát pro českou cestovní kancelář, pak ho ale chytlo potápění.

Egyptská posádka lodi pomáhá potápěčům sundávat ze zad lahve a zouvat ploutve

„Moji kamarádi jsou spíš Egypťané, takže chodím častěji do egyptských kaváren. Mám i egyptské kamarády, kteří pijí alkohol, takže jdeme na pivo. Zajdeme na něj i s klienty,“ popisuje Pavel.

„Ale ačkoli je tady v Hurghádě opravdu hodně Čechů a Slováků a stěhuje se jich sem čím dál víc, tak každý si spíš hledí svého. Nemyslím, že by se tu lidi z československé komunity scházeli. Třeba já tu nemám české a slovenské kamarády, se kterými bych trávil čas.“

Blondýnou v Egyptě

Jsme na jachtě, která právě kotví na širém moři asi deset kilometrů od Hurghády u malinkého ostrůvku s korálovým útesem. Z vody lezou na palubu po žebříčkách potápěči, sundávají neopreny a myjí ve vaničce se sladkou vodou své vybavení.

Mezi nimi i instruktorka Jana Samcová. V Hurghádě žije už několik let. „Beru to tak, že dokud mě to baví, tak tady budu, a neřeším, co bude za rok, za dva, za pět let,“ říká. Také ji sem přivedlo spíš potápění než Egypt jako takový.

Rudé moře je pro potápěče ráj

„Protože jsem blondýna a je na mě hodně vidět, že jsem z Evropy, tak má každý pocit, že jsem bohatá. Spousta Egypťanů se toho snaží využít,“ popisuje. „Když jsem potřebovala něco opravit, přišel třeba instalatér, tak kdokoliv u mě doma byl, druhý den jsem začala dostávat telefonáty a esemesky, že beze mě nemůžou žít, že se do mě okamžitě zamilovali.“

Čtěte také

Mezi námi potápěči

Stejně jako Pavel, ani Jana se ve zdejší široké české komunitě moc nepohybuje. Vystačí si s kamarády potápěči, ať už jsou odkudkoli.

„Instruktorů a divemasterů je tu spousta z řady zemí. Potkáváme se hodně a není to tak, že by mezi námi panovala nějaká konkurence nebo nevraživost. Spíš naopak mezi sebou sdílíme zážitky a zkušenosti. Potápěčská komunita je tady bezvadná,“ pochvaluje si.

Pro milovníky podmořského světa je zkrátka egyptské pobřeží Rudého moře zatím stále jedním z nejlepších míst. Průzračná voda v mnoha odstínech modré, dno v hloubce 15 metrů je vidět úplně krásně. Hned vedle lodi korálový útes, sluníčko a příjemný, teplý vánek.

autoři: Štěpán Macháček , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související