Elena Gorolová byla navržena na státní vyznamenání

27. červenec 2023

Seznam kandidátů, ze kterých bude prezident Petr Pavel vybírat oceněné, čítá na 141 jmen. Mezi nimi je i lidskoprávní aktivistka a terénní pracovnice Elena Gorolová, která byla počátkem 90. let, stejně jako stovky dalších romských žen z celé republiky, nedobrovolně sterilizována. Gorolová už 20 let patří k nejvýraznějším a nejznámějším bojovnicím za odškodnění nuceně sterilizovaných romských žen v Česku. Na vyznamenání ji navrhla pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

„Když jsem se to dozvěděla, byla jsem nadšená. Znamená to, že se informace o mé práci dostala až k prezidentovi. Uvidíme, co se stane dál. A co bych řešila první? Asi co si mám na sebe obléknout! (smích) Určitě jsem ale nominací poctěna,” říká lidskoprávní aktivistka Elena Gorolová.

Čtěte také

Pokud by ji prezident Petr Pavel za její soustavnou práci s nedobrovolně sterilizovanými ženami vyznamenal, stala by se historicky první romskou ženou, která tak vysoké pocty dosáhla.

„Dvacet let práce s nedobrovolně sterilizovanými ženami nebyla jednoduchá. Práce stále pokračuje. Nominace pana prezidenta mě zahřála u srdce, protože to se jen tak někomu nestane. Moc si toho vážím.”

V současné době probíhá vyplácení odškodnění obětem nezákonné sterilizace. Přesto se některé ženy celou dobu potýkají s řadou problémů, mezi které patří třeba chybějící dokumentace z nemocnic, nebo dlouhé vyhodnocování ze strany ministerstva zdravotnictví.

„Situace je trochu napjatá, protože ženy bez dokumentace nemohou dostat odškodnění. Komunikujeme proto s ministerstvem zdravotnictví. Ženy mají třeba jen svědky, nebo podepsaný souhlas o provedení, ale dokumentace jsou skartované.”

Gorolová doufá, že i ženám, jejichž starší dokumenty jsou již nemocnicemi skartované, se dostane práva na odškodnění.

Čtěte také

„Ministerstvo zatím moc nereaguje, nevíme proto, co bude dál. Možná se budou muset ženy dostavit se svědkem, což je nejčastěji někdo z rodiny, a ten bude muset učinit na ministerstvu výpověď o tom, co se stalo a jaké to mělo následky. Nevím, jak to celé nakonec dopadne. Ráda bych ale, aby nakonec byly odškodněny všechny ženy. Ony nemohou za to, že žádný důkaz nemají. Proto budu ráda, pokud ministerstvo přijme alespoň tuto variantu se svědky.”

Gorolová odhaduje, že se k dnešnímu dni povedlo odškodnit více jak 500 nedobrovolně sterilizovaných žen.

„Z mým záznamů vyplývá, že nejméně 360 žen už bylo odškodněno. Ne všechny žádosti šly přes nás, některé ženy se registrovaly samy. Tzn., že celkový počet už bude přes odškodněných 500 žen. Což je více, než jsme očekávali, ale myslím si, že je to správně.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.