Eva Erbenová představila knihu Cesta, Polsko a Izrael vedou spor o dějiny a navštivte židovský Jičín

24. červenec 2022

Přeživší šoa Eva Erbenová ve 92 letech vydala své vzpomínky. Polsko a Izrael se přou o minulost. Pozveme vás také na prázdninové akce do „židovského“ Jičína.

Příběh dívky, na kterou zapomněli

Cesta Evy Erbenové prý byla zpočátku umetená, pak ale plná výmolů. Několikrát stála na kraji propasti, ale měla štěstí a pokaždé se našel někdo, kdo jí podal pomocnou ruku. Na to všechno Eva Erbenová vzpomíná v čerstvě vydané knize Cesta. V těchto dnech ji představila ve Winternitzově vile. Byla tam i Daniela Brůhová.

Jak Eva Erbenová jako dítě vnímala protižidovské zákony? Co její rodina udělala s kanárkem? A kde brala sílu žít? I na to se ptala Daniela Brůhová.

Polsko vyvolalo nový konflikt s Izraelem

Když se zeptáte dvou lidí, jak si pamatují událost, kterou spolu prožili před lety, pravděpodobně uslyšíte dva trochu jiné příběhy. To se netýká jen jednotlivců, ale i toho, jak svou minulost vnímají celé národy. O nedávné dějiny se už několik let přou Polsko a Izrael. V zatím posledním sporu se Polsko snaží ovlivnit to, jak Izrael ve školách vzdělává o holokaustu. Pokračuje Gita Zbavitelová.

Proč Polsku výpravy izraelských dětí vadí? Vyjde mu Izrael vstříc? A jaký má tento spor vliv na polsko-izraelské vztahy? Poslechněte si Gitu Zbavitelovou.

Jičín žije „židovsky“

Jičínská židovská obec zanikla za druhé světové války, ale židovská kultura tu žije i dnes. Valdštejnovo muzeum ve spolupráci s bývalou židovskou školou a synagogou na celé léto připravily program, který zahrnuje třeba dílny pro děti nebo několik výstav. O jednotlivých akcích hovořila s Annou Jurečkovou správkyně synagogy a bývalé židovské školy v Jičíně Ivana Jindráková.

Co jsou Baševiho dílny? A jaké letní akce se v Jičíně budou konat?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio