Expresionistický film z dvacátých let doprovodil orchestr BERG

26. listopad 2017

Němý film Město bez Židů na motivy utopického románu Hugo Bettauera divíci viděli v Sušici, film doprovázel orchestr BERG. Od rozhodnutí ustavit židovský stát uplyne sedmdesát let. A jaké to je, když se v Izraeli hraje hokej?

Muzeum Dr. Šimona Adlera v Dobré vodě u Hartmanic slaví 20 let existence. Při této příležitosti se v Sušici se konala mezinárodní konference s názvem Fenomén venkovských Židů. Součástí doprovodného kulturního programu byla i projekce němého expresionistického filmu z dvacátých let Město bez Židů. K filmu složil novou hudbu současný český skladatel Petr Wajsar a během promítání ji živě hrál orchestr BERG. Více se dozvíte od Teresie Bečkové.

Izrael si v letošním roce připomínal celou sérii kulatých, „sedmičkových“ výročí. To možná vůbec nejdůležitější jubileum připadá na následující středu. Kterou událost si Izraelci i mnozí Židé připomínají? Hovořit bude Jan Fingerland.

Židovská hvězda. Vitráž v synagoze v Jičíně

Českou republiku navštívili izraelští hokejisté. V úterý 21. a ve čtvrtek 23. listopadu odehráli přátelská utkání proti Čechům v Kladně a Plzni. Kromě sportu se hráči věnovali i poznávání české země. Před Síní slávy českého hokeje na Harfě se s nimi setkala Kateřina Havlíková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio