Fajnšmekři v Sedmičce: Kultovní tvář brněnského folk-punku Nikola Mucha na MDŽ zahraje a zaslamuje

26. únor 2024

Série koncertů a performancí Fajnšmekři v Sedmičce pokračuje v brněnském rozhlase dalším dílem, ve kterém se představí sólově Nikola Mucha. To chcete vidět i slyšet!

Mucha se zjevila na české scéně zhruba před dvanácti lety. V souvislosti s jejím nástupem a s její hudbou se psalo o radikálním feminismu i o talentované písničkářce. Rozuměj – feminismus byl v naprosto syrovém náhledu na chlapy a vztahy, radikální bylo nejvíc používání jadrných slov a písničkářství znamenalo, že to všechno napsala ona sama. Kapela kolem ní ale stejně muziku posunula blíž punku a alternativě.

V tomhle syrovém písničkářsky punkovém duchu se nesla a nesou všechna její další alba i vystoupení. Písničky Nikoly Muchy se zkrátka ani nyní nemažou s ničím, co se dostane do zorného pole téhle ženy – vlastně možná do zorného pole skoro každé mladé ženy. Žádné ředění výrazů a ohledy, jen naplno vyjádřený postřeh a upřímnost. A hodně, hodně výsměchu a sarkasmu. V téhle vážné a přeplněné době to může být úleva. Podobná jako sledování Nikoly Muchy v roli kostymérky Páji v seriálu Dobré ráno, Brno!

Cena jedné vstupenky je 100 Kč. Koupit se dají ve všední den od 9 do 17 hodin přímo v místě konání na Beethovenově 4 (na recepci). Rezervace a informace o dostupnosti buď na koncertybrno@rozhlas.cz, nebo ve všední dny od 9 do 16 hodin na telefonu 726 465 151.

Sólokoncert Nikoly Muchy bude asi i s pouhou kytarou řízný (a nejspíš nevhodný pro děti), ovšem může být překvapující prvkem slam poetry. A tak v naší Sedmičce může vzniknout něco, co jste (ani) od Nikoly Muchy ještě neslyšeli.

Přijďte netradičně oslavit Mezinárodní den žen! Těšíme se na vás 8. března od 19 hodin na Beethovenově 4 v Brně.

autor: Marek Zouhar
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.