Fazolová polévka pro lidi s náročnou prací. Sytou dobrotu připravila Pavla Šulcová

Sladkokyselá fazolová polévka ze Slovácka může nahradit hlavní jídlo, patří do ní totiž navíc domácí nudle. Vydatný recept předvedla v soutěži Pochoutkový rok Pavla Šulcová z Mariánských Lázní.

Fazolová polévka

500 g malých bílých fazolí
1 morková kost do vývaru
1 velká mrkev
½ palice česneku
2 cibule
sůl, mletý pepř, majoránka, bobkový list
100 ml octa
100 g cukru
750 ml smetany ke šlehání
100 g hladké mouky

Postup:

Fazole přes noc namočíme do vody, do které před vařením přidáme morkovou kost a 3 bobkové listy. Vaříme cca 1 hodinu.

Z vychladlé kosti vyklepneme morek a přidáme ho do vařící se polévky.

Do vývaru nakrájíme mrkev, cibuli a česnek na středně velké kousky, přidáme 1 lžíci drhnuté majoránky, lžičku pepře a lžičku soli. Abychom mohli polévku zahustit, opražíme v kastrůlku hladkou mouku, přidáme trochu vody, rozšleháme a přes cedník nalijeme do polévky.

Nakonec přidáme nudle, provaříme a nakonec přilijeme smetanu.

Mezitím si svaříme ocet s vodou. V hrníčku na plotně smícháme 100 ml kvasného (8%) octa a 100 ml vody. Když přivedeme kapalinu k varu, necháme vařit asi půl minuty.

Svařený ocet použijeme na dochucení společně s cukrem a solí. Výsledkem je sladkokyselá smetanová polévka s nudlemi.

Domácí nudle

150 g hrubé mouky
1 vejce

Postup:

Do mísy nasypeme mouku, přidáme jedno vajíčko a vypracujeme nelepivé, ale měkčí těsto, aby se dalo dobře rozválet. Před rozválením ho necháme odpočinout asi 10 minut.

Následně bochánek těsta rozválíme na 1 mm tenký plát. Necháme ho sušit cca půl hodiny na vále, aby těsto ztratilo vlhkost. Placku rozkrájíme na širší pásy, ty dáme na sebe a krájíme tenké nudličky.

Necháme je v teple znovu uschnout. Zbylé nudle můžeme uschovat.

Pavla Šulcová

Recept na fazolovou polévku získala od svého otčíma. Do soutěže přihlásila i recept na tvarohové koláčky s mandlemi, které jsme ochutnali při návštěvě. Paní Šulcová totiž připravila tříchodový oběd - domácí hovězí polévku s nudlemi, halušky se zelím a uzeným, tvarohové koláčky s mandlemi i okurkový salát a pražené mandle. Na natáčení se připravovala už od neděle, kdy porota recept vybrala.