Fíkovník nemusíte na zimu zavírat do sklepa. U okna je mu líp

15. listopad 2021

Někteří zahrádkáři zkoušejí pěstovat netradiční druhy ovoce a zeleniny. A v době globálního oteplování nechybí na českých zahradách ani subtropické a tropické rostliny jako jsou banánovníky, citrónovníky, fíkovníky nebo kiwi.

Podle zahradníka Františka Hlubockého je vždy velmi důležité, aby si pěstitel nastudoval, jak rostlina žije ve své domovině, a tyto podmínky aplikoval na zahradě. Jedině tak bude jeho zahradnický počin úspěšný a může se dočkat i úrody.

Fíků se dočkáte, když dodržíte několik zásad

Koupili jste si na jaře fíkovník a před zimou si s ním nevíte rady? Fíkovníku se velmi dobře daří venku i v našich podmínkách. Můžete ho tam nechat až do podzimu. A kam s ním na zimu?

Čtěte také

„V návodu se můžete dočíst, že fíkovník nejlépe přezimuje v chladu a temnu, například ve sklepě. Ale není to tak úplně pravda. Než začne mrznout, je třeba přemístit ho nejlépe k oknu na verandu, kde je nízká teplota. Světlo mu dělá dobře. A velmi důležité je snížit zálivku,“ říká zahradník.

Zemina podle něj nesmí být úplně vyschlá. Ale nikdy nenechávejte vodu v misce. Stačí z konvičky jen ukápnout. A nelekněte se, že fíkovník ztratí listy. To je normální, ve své domovině také prodělává zimu a je v částečného vegetačním klidu. Potřebuje si zkrátka odpočinout,“ vysvětluje Hlubocký.

Jakmile se začne den protahovat, fíkovník se začne probouzet a vyraší. A to už je potřeba ho zalévat, pozor, v žádném případě nepřelévat.

„Pokud máte na fíkovníku na podzim malé plody, nechte rostlinu i s plody na světlém okně nebo i v teplejší garáži na světle. Pokud se podaří uchovat malé fíky, zjara dorostou a dozrají. Pokud byste uspali fíkovník i s fíky někde ve sklepě, nedorostly by a začaly by se tvořit nové, které by opět neměly šanci dozrát,“ uzavírá František Hlubocký.

Spustit audio

Související