Fontánka oživí malou zahrádku a přiláká i ptáky

19. leden 2019

Fontány se hodí nejen do strohých hotelových hal, ale také na terasy rodinných domů nebo jako osvěžující prvek do malé zahrádky.  Nejpřirozenější jsou fontány vyrobené z přírodních materiálů, nejčastěji z kamene. 

Jeden kbelík postačí

Fontána funguje na jednoduchém principu neustálého koloběhu vody.  Pokud chcete, aby součástí fontány byly i rostliny, musí být voda přírodní, tedy chemicky neošetřená. Takovou fontánkou na malé zahradě uděláte v horkém létě radost i ptákům a dalším drobným živočichům. 

"Pokud se nechcete zabývat údržbou vody ve fontáně a jako ozdoba vám postačí  jen kameny, můžete použít vodu chemicky upravenou, která zůstává stále průzračná," říká majitel Jezírkového centra v Čeperce Roman Papík.

Jeden kbelík vydrží kolovat ve fontáně hodně dlouho. Na malou fontánu postačí deset litrů. V horkém létě se ale voda odpařuje, takže se musí dolévat. Když začne voda odtékat přerušovaně, jednoduše se doplní. To je už nejmenší detail celého provozu.​

Fontána se neobejde bez přísunu energie

"Stačí 220 voltů. Nebo můžete využít i jiné zdroje, než elektrickou energii. Například solární čerpadla, ta se dají použít přes den," říká Roman Papík. A dává příklad:

"Třeba tahle dvanácti voltová fontánka je na solární pohon. Pokud baterie nestačí, přidá se monočlánek, který může fontánku udržet v chodu i v noci."

Důležité je, aby technika zůstala skrytá. To zařídí jednoduchý kastlík, který vyčnívající plast schová.  

autor: jsl
Spustit audio