FOTOGALERIE: Muzeum MHD v pražských Střešovicích otevřelo své brány návštěvníkům

7. květen 2021, aktualizováno

Také Muzeum MHD ve Střešovicích bylo kvůli opatřením proti koronaviru dlouho zavřené. Nyní zde návštěvníci opět mohou vidět více než 40 unikátních historických exponátů.

V letošním roce uplyne přesně 30 let od doby, kdy byla tramvajová vozovna v Praze-Střešovicích prohlášena za technickou památku. Stejnou dobu je zde také Muzeum MHD s unikátní sbírkou z historie městské hromadné dopravy v Praze.

Vystavené exponáty v Muzeu MHD

Návštěvníci zde mohou obdivovat více než čtyřicet historických vozidel a další zajímavé exponáty. Patří mezi ně například i výhybkářská budka. "Ty stály většinou na větších křižovatkách, protože tenkrát ještě nebyly výhybky elektromagnetické, takže řidič musel vylézt ven a přehodit si to tágem sám. Aby se urychlila doprava, tak na větších křižovatkách byly tyhle výhybkářské budky s obsluhou," vysvětluje technický ředitel Dopravního podniku v Praze Jan Šurovský.

Do muzea se můžete podívat každou sobotu, neděli a svátky (od 8. května 2021 do 19. prosince 2021) od 9.00 hodin do 17.00 hodin. V tyto dny můžete od muzea také vyjet na projížďku po Praze v soupravě historické tramvaje. Od 2. června 2021 do 1. září 2021 bude muzeum otevřeno i každou středu od 13.00 hodin do 18.00 hodin.

A v reportáži si můžete také poslechnout příběh tramvaje, která odstraňovala sníh.

autoři: Soňa Jindrová , JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.