Francouzský kaviár z Gironde – továrna zpracovala až 3 tuny ročně

V řekách Dordogne a Garonne i v jejich společném ústí nazývaném Gironde se kdysi lovilo mnoho jeseterů. Rybáři ale nevěděli, co dělat s jikrami. Tak se začal psát příběh kaviáru.

Na začátku 20. let 20. století pařížský restauratér Emile Prunier otevřel továrnu na zpracování kaviáru v malém přístavu Sant Seurin d´Uzet na pravém břehu Gironde a pověřil jednoho ruského emigranta, aby zajišťoval výrobu.

Továrna dodávala až 3 tuny kaviáru ročně. Pak se ale jeseteři přestali objevovat, a v roce 1963 musela být továrna zavřena.

V současné době mají určité úspěchy v chovu jeseterů dva chovatelé v zálivu u Arcachonu, i když se jedná o jiný druh jesetera, kaviár z něho je vynikající.


Víte, jakou lžící se nesmí jíst kaviár, aby se chuťově neznehodnotil?

a) dřevěnou – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) kovovou – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04.

Hrajeme o profesionální nerezový parní hrnec od společnosti Gastroback.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 30. prosince!