Franz Ferdinand d´Este strávil mnoho spokojených let s rodinou na zámku Konopiště. Až do atentátu

2. květen 2023

Franz Ferdinand d´Este se nikdy neměl stát císařem. V pořadí nástupnictví stál za svými strýci a jejich syny. Vinou nešťastných okolností se však v roce 1896 po smrti svého otce stal nástupníkem rakousko-uherského trůnu.

Předtím si však užíval poměrně bezstarostný život. Miloval cestování, podnikl dokonce čtyřměsíční cestu kolem světa, při které urazil více než 70 tisíc kilometrů. S tím se pojila i jeho druhá vášeň – a to byl lov divoké zvěře. S nadsázkou by se dalo říct, že střílel po všem, co se pohnulo, a shromáždil mohutnou sbírku vycpaných exotických zvířat. Ta je z větší části uložena na zámku Konopiště na Benešovsku.

Zámek Konopiště patřil k jeho oblíbeným rezidencím, a stal se opravdovým domovem pro jeho rodinu. Českou hraběnku Žofii Chotkovou si vzal i přes odpor císařského dvora v roce 1900. Ač ze šlechtického rodu, nemohla se urozeností rovnat Habsburkům. I proto byl sňatek umožněn jen s podmínkou, že žádné z jejich čtyř dětí nikdy nesmí vznést nárok na trůn. Žofii vídeňská dvorská společnost nikdy nepřijala a nemohla se účastnit většiny oficiálních akcí.

Na Konopišti si však vybudovali bezpečný přístav a trávili tam velkou část svého šťastného rodinného života. Až do osudného sarajevského atentátu.

Spustit audio