Futuristická, moderní a otevřená. Krajská vědecká knihovna v Liberci vítá každého

4. říjen 2016
Česko – země neznámá

Moderní, futuristická, kulturní a všem otevřená. Taková je Krajská vědecká knihovna v Liberci na severu Čech. Je propojená v jednu budovu se synagogou a skoro každý den v roce žije nejrůznějšími kulturními akcemi. V roce 2001 dostala za svou neotřelou architektonickou podobu cenu architektů a také ocenění Stavba roku.

Kromě toho se jí přezdívá Stavba smíření. Liberecká knihovna je navíc propojená s odkazem prezidenta Václava Havla. Díky všem zajímavostem se může zařadit mezi turisticky vyhledávané liberecké památky.

„Liberecká knihovna je budova, která v sobě snoubí kov a dřevo a navíc má skleněný plášť. Jsme na ni opravdu pyšní, protože si myslíme, že má nakročeno do budoucnosti,“ popisuje budovu knihovny její ředitelka Blanka Konvalinková.

Výhled na Ještěd

Z knihovny je navíc hezký výhled na symbol města. „Z půjčoven a nejlépe ze čtvrtého patra je krásně vidět Ještěd, je to jeden z nejhezčích výhledů tady v Liberci,“ popisuje ředitelka.

Stavba je unikátní i v tom směru, že je propojená se synagogou. „Knihovna a synagoga jsou v rámci jedné stavby, ale fungují každá zvlášť. Knihovna přitom synagogu symbolicky objímá, což znamená symbol ochrany všech menšin,“ říká Blanka Konvalinková.

Stavbu knihovny v Liberci zaštítil i tehdejší prezident Václav Havel, který ji také po dokončení navštívil. Na jeho počest stojí před vchodem do budovy lavička Václava Havla, jedna z devíti roztroušených po Česku. „Lavičku jsme uvedli v život 8. března tohoto roku, kdy jsme slavili patnácté výročí otevření knihovny,“ vysvětluje Konvalinková.

Interiér

Dvě tuny vážící dědictví

Krajská vědecká knihovna v Liberci před časem získala i dost neobyčejné dědictví. Od německého profesora přijala darem dvě tuny knih. Profesor geografie Walter Sperling dal knihovně dar až z dalekého Trevíru, který je od Liberce vzdálený 800 kilometrů.

„Na knihovnu by se měli turisté přijít podívat už pro její architektonickou podobu, ale i proto, aby zjistili, že je otevřená skutečně pro všechny. A taky je zvu na náš knihovnický ples,“ uzavírá ředitelka knihovny.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio