Gekončík noční není malý gekon. Samec v teráriu může mít i pět samiček

1. září 2022

Společné zařazení mají až po čeleď – gekonovití, podčeleď a druh už jsou svébytné. Gekončík na rozdíl od gekona může mrkat, ale naopak zas nemá schopnost šplhat po hladkých kolmých plochách.

Na chov není nijak náročný. Vzhledem k tomu, že dorůstá do velikosti kolem 20 cm až maximálně 30 cm, nemusí být terárium příliš velké. Ale musíte v něm vytvořit sekce s rozdílnými teplotami, které si pak gekončík vybírá podle svých potřeb a nálady. Výhřevná část by měla mít teplotu 3436 stupňů Celsia, nejchladnější část 2022 stupňů a středová by se měla teplotně pohybovat v rozmezí 2730 stupňů.

Je nutné dbát také na vlhkost, i když gekončíci nežijí ve vysloveně vlhkých podmínkách (Afghánistán, Írán, sever Indie). Vlhkost by se měla pohybovat v rozmezí 55–65 %, gekončíkům se pak lépe svléká kůže. Zajistíte to rosením.

V teráriu by měla být i miska s vodou a prostor pro úkryt – třeba skořápka kokosového ořechu nebo upravený květináč. Jako podklad slouží čistý písek. Prostředí můžete doplnit rostlinami – ty živé ale gekončík poměrně rychle zdevastuje. Vhodné jsou malé terásky, po kterých rád šplhá.

Gekon zázračný

Gekončík a krmení

Jako krmení je vhodný hmyz, ať už sbíraný nebo kupovaný. Doplňujte ho vápníkem a vitamínovou směsí pro plazy, která podpoří vstřebávání vápníku. Nedostatek vápníku může způsobit tzv. houbovatění kostí, to vede k deformaci těla, a někdy dokonce k úhynu. Jako pamlsek a zpestření můžete občas podat menší nebo větší moučné červy, kteří ale neobsahují všechny potřebné živiny. Mláďata se krmí denně, dospělí pak 3–4x týdně.

Gekončíky chovejte buď odděleně jednotlivě, nebo ve skupinkách. Sameček by měl mít 45 samiček, ale s druhým samcem by bojoval o teritorium na život a na smrt. Ani dvě samičky se příliš nesnášejí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.