Goethova vyhlídka ční nad Karlovými Vary. Jde o nejvyšší bod lázeňského města

24. srpen 2015
Česko – země neznámá

V Karlových Varech nenajdete rozhlednu, která by byla postavená výše nebo dříve. Goethova vyhlídka se zpřístupnila už v roce 1889. Než získala současný název na počest slavného básníka, prošlo její názvosloví mnoha změnami. Prozkoumejte její dlouhou historii.

U Goethovy vyhlídky je zajímavý už samotný název kopce, na kterém rozhledna stojí. Ještě v 19. století se jmenoval Výšina věčného užívání. Později dostal jméno Výšina věčného života. Jméno Goethova vyhlídka nese místo od roku 1957. Ale vraťme se zpátky v čase o 70 let.

Rozhledna princezny Stefanie i Stalinova vyhlídka

V roce 1887 vyrazila na výšinu rakouská arcivévodkyně a belgická princezna Stefanie, manželka korunního prince Rudolfa Habsburského. Výhled z kopce dolů na lázeňské město ji prý natolik uchvátil, že navrhla, aby tu město postavilo rozhlednu. Samotná stavba vyhlídky v pseudogotickém stylu z kamene a cihel trvala pouhých 10 měsíců.

Krása detailů

Slavnostně se otevřela v roce 1889, díky čemuž je nejstarší stavbou svého druhu v Karlových Varech. Vyhlídka za časů své největší slávy nabízela výletníkům úžasný pohled na Karlovy Vary a byla oblíbeným cílem. Nechyběla tu ani výletní restaurace.

Po rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku samostatné Československé republiky dostala rozhledna název nový, jak bychom dnes řekli, politicky korektnější: Stifterova vyhlídka podle rakouského spisovatele, malíře a pedagoga Adalberta Stiftera. Ten byl v Karlových Varech celkem třikrát na léčení.

Stavba byla hotová za neuvěřitelných 10 měsíců

V roce 1945 přišlo další přejmenování na nekompromisní Stalinovu rozhlednu. Nevíme, kolikrát byl Stalin v Karlových Varech, každopádně dlouho jeho oslavování netrvalo. Od roku 1957 se rozhledna jmenuje zaslouženě po nejslavnějším návštěvníkovi Karlových Varů - Goethova vyhlídka.

Goethe miloval Řím, Výmar a Karlovy Vary

Německý básník Johann Wolfgang von Goethe byl v Karlových Varech celkem třináctkrát, strávil tu dohromady 3 roky svého života. Karlovy Vary miloval. Jeho koníčky byla botanika a mineralologie. Během svých lázeňských pobytů chodíval i sem, na Výšinu věčného života. Goethe prý prohlásil, že jsou pouze tři místa, kde by chtěl žít: Řím, Výmar (Weimar) a Karlovy Vary.

Výhled nad Karlovy Vary z vyhlídkové plošiny

Za Goethova života tu samozřejmě žádná vyhlídka nestála. Zemřel už v roce 1832 ve Výmaru. Samotnému Goethemu by se ale rozhledna jistě líbila. Dotváří krásu lázeňského města Karlovy Vary, nejzelenějšího krajského města České republiky. Škoda jen, že je v současnosti veřejnosti vyhlídka nepřístupná. Za vidění ale stojí i samotné místo a rozhledna zvenčí.

Neogotický styl

Městu Karlovy Vary se určitě brzy podaří získat potřebné prostředky a veřejnosti znovu zpřístupnit tenhle 42 metrů vysoký architektonický skvost architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera nad Karlovými Vary. K vyhlídce se dostanete po značené stezce z centra Karlových Varů.

autor: Pavel Halla
Spustit audio