Grilovaný a pestrý salát

Grilování nemusí být vždy spojeno jen s uzeninami a masem. Velmi chutná je také na grilu upravená zelenina. Zkuste ji opéct podle receptu kulináře Petra Stupky.

Suroviny:
150 gramů cibule
100 gramů celeru
220 gramů papriky
220 gramů cukety
200 gramů mini rajčat
200 gramů klobásy
100 gramů sýra
olivový olej
ocet
cukr
bylinková sůl

Ještě před samotným grilováním si svařte stejné množství octa a cukru (například 250 gramů cukru a 250 mililitrů běžného lihového octa). Tím potom snadno a rychle ochutíte různé saláty a studené omáčky.

Pokud budete pečený salát připravovat na roštovém grilu, nakrájejte zeleninu na větší, stejnoměrné kusy a zcela na sucho ji ogrilujte. Opečenou zeleninu pak vložte do mísy a ochuťte rozvarem cukru a octa, bylinkovou solí a olivovým olejem.

V případě úpravy salátu na pánvi nebo grilovací plotně krájejte zeleninu na menší, stejnoměrné kousky. Nejprve na troše oleje pečte celer, pak přidejte cibuli a na konec ostatní druhy zeleniny.

Osmahnutou zeleninu až těsně před podáváním osolte, nejlépe bylinkovou nebo česnekovou solí, a ochuťte svařeným octem a cukrem. Při podávání doplňte opečenými kousky klobásy a sýrem.

Související