Guláš z kotlíku nad ohněm

Vaření v kotlíku na ohni a pod širou oblohou si představujeme spíš v létě, ale ani během tohoto ročního období na ně nemusíme zapomínat.

Ingredience
  • 2 kg cibule
  • sádlo
  • 5 kg hovězí kližky
  • 6 stroužků česneku
  • sladká paprika
  • kmín
  • majoránka
  • sůl, pepř

Když někdo ve větší skupině lidí dostane nápad, že by se mohlo uvařit nad ohněm, a navíc se o to postará, nikdy nebudu proti. Dokonce ani když samotné vaření potrvá několik hodin.

Potřebujeme velký kotlík a speciální ohniště pro vaření venku, pět kilo masa a ochotné kuchaře, kterým nebude vadit věnovat kotlíkovému guláši svůj čas.

Patří k nim Eduard Gregáň, který si recept přinesl ze Slovenska. Vedle běžných surovin na guláš budeme potřebovat i kapku kvalitní pálenky „Nakrájíme si najemno cibulku, měli jsme asi dvě kila, a osmahneme ji na sádle, musí to být sádlo,“ říká Eda.

Příprava guláše v kotlíku nad ohněm, Eduard Gregáň

 „Potom si nakrájíme pět kilo masa, měli jsme kližku. Připravíme si koření – základem je sladká paprika, pepř, majoránka a kmín. Nesmí chybět česnek, asi šest stroužků na toto množství. Když je cibulka dozlatova, tak do ní přidáme kližku a nesmím zapomenout, že když vložíme maso, tak dáme trošku slivovice, protože to maso dostane vynikající chuť! Potom tu kližku dusíme do měkka a pomaličku zalíváme vždy troškou vody. Musí se to stále míchat, protože guláš má tendenci se připálit. Čím déle se vaří, tím lépe, může to klidně trvat i tři hodiny.“

Příprava guláše v kotlíku nad ohněm

Na guláš ve velkém kotlíku to chce dlouhou vařečku, a jak zdůrazňuje Eda dobrou partu, které u ohně uteče čas, i když je venku zima.

autor: dak

Související

  • Pečené brambory s lososovým dipem

    Dnešní recept bude opravdová rychlovka, a tím myslím i s přípravou! Neoškrábané brambory, uzený losos, chvilka přípravy a dobrota je na světě.

  • Toustová omeleta

    Každý, kdo má doma potomka nebo vnuka ve vývinu, v takové té fázi, kdy rostou nejrychleji a také toho nejvíce snědí, určitě dobře zná to zoufalství kuchařů.

  • Pomazánka pro alkoholiky

    Jsou v životě situace, kdy se slaví, zapíjí a připíjí a každý přípitek by se správně měl zakousnout, nejlépe něčím tučným, třeba krajícem chleba s dobrou pomazánkou.