Hana Křížková: Jsem tvrdý člověk, ale dojímají mě příběhy druhých

20. květen 2020

Hana Křížková se už od dětství toužila stát zpěvačkou nebo herečkou a nakonec se jí splnilo obojí. Sólově zpívala po boku mnoha známých tváří od Evy Olmerové až po Karla Černocha, známá je také z muzikálových rolí a jako filmová herečka. Zahrála si i v seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Zpěvačka Hana Křížková potřebuje ke svému zpěvu emoce, které podle ní přicházejí až s věkem. Původně chtěla zpívat rockovou muziku, ale později objevila swing, kterému se věnovala několik let, a nakonec šanson. „Překlenula jsem pár zakopnutí, až přišel šanson. Neposlouchala jsem tenkrát naše popové zpěvačky, ale Hanu Hegerovou nebo Martu Kubišovou. V jejich hlasech totiž bylo něco navíc,“ vysvětluje zpěvačka.

Z Hančiných písní je hodně slyšet smutek a nostalgie, i když ona sama je spíše optimista: „Já jsem sice optimistický člověk, ale také dost lítostivá. Například vidím ve filmu, že si princezna vezme prince a už brečím. Osobně jsem spíše tvrdá a málokdy si stěžuji, ale dojímají mě příběhy druhých.

Doktor od jezera hrochů

Hana Křížková zavzpomínala i na jednu ze svých filmových rolí, a to ve filmu Zdeňka Trošky „Doktor od jezera hrochů“. Hrála tam bohatou ženu, která prý nebyla moc sympatická. Pro Hanku to bylo zajímavé natáčení s dobrou partou. Filmování ji baví, i když prodlevy s ním spojené až tak ne. Filmových rolí ztvárnila celou řadu, ale ta pravá ještě nepřišla: „Stále čekám, že někdo z režisérů zavolá a nabídne mi velkou roli, zatím se tak ale nestalo,“ přiznává herečka.

Ohnivá nymfa i Marfuša

Hana Křížková neměla nikdy vlastního manažera, svoji kariéru si řídí sama, a to prý intuitivně. Zatím ji to nikdy nezklamalo. „V muzikálech jsem měla štěstí, na profesionálním konkursu jsem byla jenom jednou v roce 1995, a to na Draculu. Potom už si mě producenti nebo režiséři vybírali jako typ. A já si zase role vybírám podle hudby nebo podle osobnosti režiséra. Do spousty projektů jsem nešla a ještě se mi nestalo, že bych se sekla,“ říká Hanka Křížková.

Po úspěšném Draculovi ztvárnila řadu rolí v mnoha dalších muzikálech. Byly to například Jeptišky, Krysař, Pomáda, Bídníci, Mrazík, Romeo a Julie na ledě, Monte Cristo a další. V muzikálu Švejk hrála dokonce všechny ženské role, což bylo náročné hlavně na převlékání. Často na něj měla jenom třicet vteřin.

U stolu s Hankou Křížkovou

Když se Hanka Křížková nudila po operaci kolen doma, poradila jí kamarádka Marie Formáčková, aby napsala knihu. Oslovila tedy přátele, rodinu, zavzpomínala na maminčiny recepty a výsledkem byla kuchařka, kterou nazvala „U stolu s Hankou Křížkovou“. Sama vaří i peče velmi dobře, což potvrzují i její kamarádi: „Třeba takové marokánky pro ně před Vánocemi peču snad v tunách,“ směje se Hanka.

Na jaká jídla je Hanka Křížková opravdu pyšná, to uslyšíte v záznamu pořadu, společně s několika šikovnými gastronomickými radami.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.