Helfštýn je spjatý s kováři už bezmála 40 let. Pro zraněnou hasičku z Dolních Studének uspořádali kolegové sbírku

29. srpen 2018

Vezmeme vás do kovárny na středověkém hradě Helfštýně a dozvíte se také, jak hasiči z Dolních Studének pomáhají kolegyni, která se vážně zranila při soutěži.

Hrad Helfštýn na Přerovsku je už bezmála čtyři desítky let místem, kde se pravidelně setkávají mistři černého řemesla z celého světa. Při práci je zastihnete i teď na konci prázdnin – na Kovářském fóru a Hefaistonu. Za kováři se s mikrofonem vypravila Jana Zemková. Historické prostory, kterým vévodí obří výheň a další nezbytné vybavení kovárny, představí kastelán Jan Lauro.

Stačil moment nepozornosti během noční soutěže v hasičském sportu v Ludéřově a mladá hasička ze sboru v Dolních Studénkách málem přišla o zrak. Její zranění je i tak vážné a doposud je v péči lékařů. U všeho byl trenér tamního ženského družstva Jaromír Laštovička, který se teď spolu s kolegy snaží pomoci nejen Míše, ale všem dětem, které se při hasičském sportu zraní. Povídal si s ním Mirek Kobza.

Pěšky přes les chodívaly dříve děti z Ochozu do školy v Konici, někdy i po pás ve sněhu. Jak se žije dnes v sympatické obci na Prostějovsku, zjišťovala Dita Vojnarová.

autoři: Jana Zemková , Miroslav Kobza , Dita Vojnarová , Pavel Juráš , mid
Spustit audio