Herec Jaromír Nosek: Zavřená divadla mě přiměla roznášet pivo a jezdit s ještěrkou

15. červen 2020

Herce Jaromíra Noska čeká na začátku příštího roku režisérská premiéra. V divadle Pantheon uvede svou první hru s názvem Přátelák. Před návratem do divadelního prostředí ale tráví čas pro herce netradičními činnostmi.

Stejně jako ostatních herců se Jaromíra Noska dotkla opatření související s pandemií koronaviru, která na několik týdnů zavřela dveře všech divadel. Během nucené pauzy však herec nezahálel: „Brzy jsem zjistil, že musím něco dělat. Nejdříve jsem tak jel rozmontovávat patnáctitunové molo na Orlík, pak jsem pomáhal na zahradě a jezdil s ještěrkou a nakonec jsem začal pomáhat U Rarášků ve výčepu, kde nosím pivo.“

Herec malých rolí

Výčet hereckých rolí Jaromíra Noska není rozhodně krátký. První film se na jeho seznamu objevil hned první rok po ukončení studia na brněnské JAMU. „Ve skutečnosti to jen tak vypadá, jedná se spíše o hodně malých rolí, třeba i dvouvětičkových. Větší role tam samozřejmě jsou, ale je jich daleko méně než těch ostatních,“ říká herec.

K významným filmovým rolím Jaromíra Noska patří Účastníci zájezdu, Román pro ženy nebo Rebelové. Svou první hlavní roli si zahrál v letošním thrilleru Daria. „Lidé na ulici na mě přesto neukazují prstem. Doteď mě znají spíše jako toho homosexuála z Účastníků zájezdu nebo toho, co hrál Boba. Na mé skutečné jméno si nevzpomenou,“ tvrdí. „Když mi někdo řekne ‚Dobrý den, pane Nosku‘, je to velikánská náhoda.“

Po několik let se herec objevoval v televizním seriálu Vyprávěj. K období, které seriál popisoval, nemá dnes dvaačtyřicetiletý herec daleko. „Revoluce mě zastihla v jedenácti letech, ztotožnění s postavou Tondy Sovy nebylo tedy tak složité. Dokonce jsem zažil ve škole i ruštinu,“ prozradil Xaverovi.

První režisérská zkušenost

Na začátku příštího roku usedne Jaromír Nosek poprvé do režisérského křesla. Jeho divadelní hra s názvem Přátelák, ve které se objeví Michal Slaný, Lukáš Pečenka, Eva Josefíková nebo Marika Šoposká, bude uvedena v březnu.

Příležitost stát se režisérem získal v divadle Pantheon patřící Petru Tychtlovi a Pavlu Dvořákovi: „Nejdříve jsem u nich zkoušel ve dvou hrách a poté jsem je poprosil, zda bych si u nich nemohl nějakou věc udělat. Měl jsem ale podmínku, že do hry obsadím ne vyloženě známé osobnosti.“

Zajímá vás, které dny můžete Jaromíra Noska potkat ve výčepu a kdy ho uvidíte na divadelních prknech letních scén? Poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.