Historická Tóra z roku 1880 zpět v Olomouci

29. říjen 2017

Po více než 70 letech se do Olomouce vrátila historická Tóra z roku 1880. Jaký byl pohled Martina Luthera na Židy? Výstava o Trudě Forsherové v Židovském muzeu ve Vídni.

Dnes končí Dny židovské kultury v Olomouci. Jejich vrcholem byl návrat historické Tóry místní židovské obci. Z tohoto pergamenového svitku z roku 1880 naposledy zdejší Židé četli v zaniklé olomoucké synagoze téměř před 80 lety. Je to první vrácená Tóra z více než půl druhého tisíce českých a moravských svitků, které dnes slouží komunitám v zahraničí nebo jsou uloženy mimo území České republiky. Historický okamžik zachytila s mikrofonem Alena Hesová.

V úterý 31. října uplyne přesně 500 let ode dne, kdy kazatel Martin Luther vyvěsil na dveřích kostela v německém Wittenbergu svých 95 tezí. Tento zlomový okamžik světových dějin je považovaný za počátek reformace. Při té příležitosti se Terezie Jirásková zajímala o to, jakým způsobem se Martin Luther jako teolog díval na Židy.

Lutherova Bible z roku 1534

Byla osobní sekretářkou Elvise Presleyho a mladé Trudě Forsherové to záviděla celá řada teenagerů. Jaký osud se skrýval za hollywoodskou kariérou jediné ženy v Elvisově týmu? To odhaluje výstava Trude a Elvis, kterou do 12. listopadu můžete navštívit v Židovském muzeu ve Vídni.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio