Historickými trasami na Javorovém v Beskydech vás provede pošťák Sikora

8. květen 2018
Česko – země neznámá

Při procházce krásnými místy leckoho napadne, že by bylo skvělé zjistit něco zajímavého z lokální historie. A přesně to si řekli lidé z paraglidingové komunity El Speedo, kteří se často vydávají létat na horu Javorový v Beskydech. Turisté si proto mohou před návštěvou kopce nad Třincem stáhnout do svého mobilního telefonu průvodce historickými trasami.

Provádět je bude pošťák Sikora, který dostal významný úkol. Doručit dopis T. G. Masarykovi do chaty na vrcholu Javorového. Masaryk tam podle historických pramenů skutečně zavítal, a to dokonce dvakrát. Poprvé v roce 1900, podruhé pak s dcerou Alicí v roce 1912. To byl ovšem Javorový vrch ještě plně ovládán německým turistickým spolkem Beskidenverein.

A právě o národnostních třenicích, snahách o výstavbu dvou chat i způsobu, jakým se turisté na Javorový dopravovali, se dozvíte z mobilní aplikace b-go. Tu si stáhnete do svého mobilního telefonu a pak už se necháte vést vyprávěním svědomitého pošťáka.

Těšínští Němci nazývali Javorový vrch Hausberg, čili domovský kopec. To svědčí o tom, jak si tuto horu oblíbili. Správný německý název totiž zní Ahornberg. První turisté z Ostravy, převážně německy mluvící, k němu organizovaně začali přijíždět v roce 1875 na nově postavené nádraží. Právě výstavba Severní dráhy císaře Ferdinanda z Vídně do Krakowa a Košicko-bohumínská dráhy odstartovala masivní rozvoj turistiky v Beskydech a s ní i soutěžení mezi jednotlivými národnostmi a turistickými spolky. A po dlouhou dobu vyhrával právě německý Beskidenverein.

V roce 1894 získal stavební parcelu na vrcholu Malého Javorového. A už v květnu o rok později tam stála jejich vůbec první chata v Beskydech nazvaná Útulna arcivévody Bedřicha. Během osmi dnů ji navštívilo přes tisíc turistů. Stavební náklady činily 35 000 Kč. A pro zajímavost, na sklonku první republiky bylo možné se zde ubytovat v pokoji za 12 Kč a v noclehárně za 8 Kč. Na podzim 1938 byla tato útulna podstoupena správě Klubu polských turistů. O rok později ji po okupaci Německem převzal Beskidenverein zpět. A od konce druhé světové války patří Čechům.

Javorový z pohledu z Gutů

Dodnes stojící chata ale nebyla jedinou útulnou na Javorovém. V rámci národnostního soupeření usiloval Třinecký odbor Klubu československých turistů o otevření vlastní chaty. Což se podařilo v roce 1935. Měla dvě jídelny, 21 pokojů, vzorné noclehárny a dokonce vlastní poštovnu. Bohužel radost českých turistů netrvala dlouho. Taky tuto stavbu zabrali nejprve Poláci, pak Němci a v květnu roku 1945 vyhořela a zcela zanikla.

Dříve volili návštěvníci hor pro výstup na Javorový stezky z údolí obce Tyra. Dopravu na úpatí turistického chodníku zpříjemnilo zavedení autobusové dopravy ve 30. letech minulého století. Staral se o ni pan Vilém Stryja z Horního Žukova s vozem Laurin a Klement Škoda 125. Vozil nejen turisty, ale i dělníky do třineckých železáren.

Dnes si turisté mířící na Javorový rádi dopřávají pohodlí lanové dráhy, která vede z Oldřichovic kousek pod vrchol. A právě na parkovišti u spodní stanice lanovky můžete navštívit nově postavenou budovu, která slouží nejen jako zázemí pro paraglidisty, ale také jako informační centrum. Tam si do svého mobilního telefonu můžete stáhnout zmíněnou aplikaci b-go a vydat se s pošťákem Sikorou pátrat pro historii turistiky na Javorovém.

Spustit audio