Historie židovských spolků pokračuje

20. květen 2018

Představíme Sportovní klub Maccabi z Olomouce. Budeme mluvit o Desateru, které je symbolem Svátku týdnů Šavuot. Tématem bude i vnitropolitická situace dnešního Izraele.

Na Moravě se probouzí touha navázat na bohatou předválečnou historii židovských spolků. Kalendář plnící se rozmanitými akcemi má obnovený Sportovní klub Maccabi Olomouc. Co má spolek v nejbližších dnech i ve vzdálenější budoucnosti v plánu, zjišťovala u předsedy spolku Rudolfa Duba Martina Pouchlá.

Se včerejším soumrakem začal podle židovského kalendáře dvoudenní Svátek týdnů, hebrejsky Šavuot. Pokračuje Leo Pavlát.

V pondělí 14. května jsme si připomněli 70. výročí od založení Státu Izrael. Předehrou k této události byla rezoluce Valného shromáždění OSN z 29. listopadu 1947. Ta Palestinu rozdělila na židovskou a arabskou část, přičemž ta židovská se nacházela na třech od sebe oddělených teritoriích. Židé s tímto uspořádáním souhlasili i přesto, že je hospodářsky problematické a vojensky složité. Arabové oproti tomu zaujali odmítavý postoj s tím, že odmítli jakoukoli židovskou aktivitu týkající se Palestiny. Navíc měli převahu a věřili si. Jaká je současná vnitropolitická situace Izraele, která je ovlivněna i těmito historickými fakty? S politoložkou Irenou Kalhousovou mluvila Terezie Jirásková.

Izraelská vlajka

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio