Hlína nad zlato. To si říkají v Čisté u Horek a v Levínské Olešnici, kde mají nekvalitní červenozem

21. březen 2024 08:01

Velké kupy kompostové hlíny se objevily v obcích Čistá u Horek a v Levínské Olešnici. Určená je místním lidem, kteří si ji mohou zdarma naložit, odvést a zužitkovat. Zájem je velký a zemina rychle mizí. Obce chtějí podpořit zahradničení a zároveň zužitkovat přírodní odpad ze zahrad, který lidé celoročně vozí do přistavených kontejnerů.

Čtěte také

Markéta Šmídová se už nemohla dočkat, až kompost do obce přivezou. „Máme to k malinám na vyrovnání břehů, nebo jako základní vrstvu pod navýšené záhony. Ráda bych si odvezla jednu kárku, takový ten menší základ, zkrátka. Přeci jen, kupovat rašelinu, to jde také do peněz v dnešní době. A můžeme si když tak dojet ještě pro něco i s malým kolečkem.“

Pěkná, černá hlína se objevila pod čisteckým vánočním stromem. „Je to kompost z naší komunitní kompostárny. Přivážíme ho sem v objemu zhruba pěti nebo šesti nákladních aut. A naši spoluobčané si jej mohou zdarma rozebrat, říká nezávislý starosta Čisté u Horek Ladislav Jiřička.

Nezastavují se tady ovšem pouze místní obyvatelé, ale občas i ti, kteří obcí pouze projíždějí. „To je trošku handicap, protože jsme hned vedle hlavní silnice. A opravdu je tento materiál poměrně hodně žádanou komoditou. Hned vedle máme obecní úřad, takže tam opravdu vidím zastavit i auta s cizí poznávací značkou. Zájem o to prostě je.

Čtěte také

Krásná, černá hlína se objevila také před kulturním domem v Levínské Olešnici. „Nechali jsme přivézt z kompostárny z Bukoviny kompost k volnému rozebrání pro naše občany. Jsou to dvě fůry, říká nezávislá starostka Zdeňka Nosková.

Tato hlína je v podstatě materiál, který se v jiné podobě vrací zpátky do vesnice. „Občané mohou do velkokapacitních kontejnerů vozit ze svých zahrádek posekanou trávu nebo drobné větve. To se pak vše odváží na kompostárnu do Bukoviny, kde se dělá proces překopávání, drcení a výsledný produkt, ten kompost, se zase vrací zpátky k nám, do vesnice.

Pokud nějaká kompostová hlína zbyde, tak ji hodlá vedení obou obcí využít pro vlastní potřebu. Například na obecní záhonky nebo do truhlíků.

Spustit audio

Související