Horské sedlo Pustevny oživily už po dvacáté ledové sochy. Vznikají i motorovou pilou

12. leden 2018
Česko – země neznámá

Horské sedlo Pustevny v Moravskoslezských Beskydech oživily na celý leden sochy z ledu a sněhu. Na svědomí je mají profesionální sochaři z nejrůznějších zemí světa. Ve stanech si můžete prohlédnout 12 soch, ale postupně do Ledového království přibývají další.

První zmínky o tvorbě ledových soch sahají až do roku 600 před naším letopočtem do Číny. Později, někdy kolem roku 1600, opět v Číně, vyrobil místní rybář ledové lucerny pro osvětlení v zimních měsících.

Současné ledové sochařství se ale posunulo o hodně dál, a tak je na Pustevnách opravdu co obdivovat. A také žasnout nad tím, co všechno se dá z ledových kvádrů vytvořit.

„Už pár dní předem jsem přemýšlel nad tématem, které ztvárním. Poslední dva roky jsem na Pustevnách dělal jenom zvířata. Letos jsem chtěl zkusit už nějakou figuru,“ říká Lukáš Kocián, autor sochy Minotaura, která získala diváckou cenu.

Sochy jsou vytesávány z bloků ledu. Jak se s takovým materiálem vlastně pracuje? „Používají se na to stejné nástroje, jako k opracování dřeva, například motorová pila a různá dláta,“ přibližuje práci s neobvyklým materiálem Lukáš Kocián.

Letos můžete na Pustevnách obdivovat 12 soch, z toho 10 soutěžních. A v průběhu ledna přibudou ještě další.

Horské sedlo Pustevny oživily letos už po dvacáté půvabné ledové sochy

A jak se za těch 20 let, co se ledové sochy na Pustevnách každou zimu tvoří, proměňují témata a zájem sochařů? „Letos už jsme měli velký přetlak, dokonce jsme museli některé sochaře odmítat. Témata mají sochaři volná. Pouze děti mají letos téma KRÁLOVSTVÍ a vše co s ním souvisí,“ prozradila Dagmar Hrabalová, spoluautorka projektu Ledové sochy na Pustevnách.

Vstup do stanů je zdarma. Výstava na Pustevnách potrvá až do 4. února.

autor: rv
Spustit audio