Horymír usiloval o omezení těžby kovů. To se kovokopům nelíbilo a chtěli se kritika zbavit

Legenda o vladykovi Horymírovi a jeho koni Šemíkovi patří asi k těm nejznámějším z českých pověstí. Celý příběh, který ovšem není historicky doložený, se měl odehrát v 9. století našeho letopočtu.

Tehdy prý kníže Křesomysl výrazně podporoval těžbu kovů v horách blízko Prahy a na obdělávání polí se zapomínalo. Vladykovi Horymírovi to vadilo, a tak usiloval o omezení těžby.

Kovokopové, dnes bychom řekli horníci, se chtěli nepříjemného kritika zbavit, a proto přepadli a vypálili jeho sídlo v Neumětelích. Horymír uprchl na svém věrném koni Šemíkovi a středověkým horníkům oplatil stejnou mincí – zapálil jejich obydlí a některé dokonce zabil. Za to byl pak na Křesomyslově hradišti na Vyšehradě souzen a verdikt byl nemilosrdný – poprava.

A teď přichází zlatý hřeb této pověsti. Posledním přáním Horymíra bylo projet se na svém koni Šemíkovi. Než nasedl, pošeptal mu něco do ucha a brzy poté Šemík se svým jezdcem přeskočil hradby až na druhý břeh Vltavy. Jediným historicky pravdivým faktem je hradiště Vyšehrad. Zbytek příběhu je zřejmě dílem fantazie pradávných kronikářů a v mnoha detailech se podobá původně keltské legendě o Tristanovi.

autor: Jan Herget
Spustit audio