Houbový stroganoff
Počasí přeje houbařům a vy, kteří se do lesa vydáváte a nevíte, co s plnými košíky, zbystřete. Máme pro vás totiž originální a zdravý recept na houbový stroganoff, vegetariánskou variaci na klasické jídlo známé z jídelních lístků restaurací.
Budete potřebovat:
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 350 g tofu nakrájeného na kostičky
- 1 červenou cibuli nakrájenou na plátky
- 2 stroužky drceného česneku
- 2 papriky nakrájené na proužky
- 250 g čerstvých hub
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce arašidového másla
- 150 ml zeleninového vývaru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 200 g jogurtu řeckého typu
- sůl, pepř
- pažitku na ozdobení
Postup:
- Olej rozehřejeme na velké pánvi a dozlatova v něm osmahneme tofu, přidáme cibuli a česnek.
- Smažíme doměkka, přidáme papriky a houby a za častého mícháme restujeme dalších 5 minut.
- Poté přidáme protlak a arašídové máslo, do pánve vrátíme tofu a zalijeme vývarem.
- Z kukuřičného škrobu a vody vytvoříme hustou kaši, přimícháme ji ke směsi a vaříme 3 minuty.
- Nakonec doladíme jogurtem, solí a pepřem, tuhle směs ještě mírně prohřejeme.
- Na talíři sypeme čerstvou pažitkou a podáváme ideálně s rýží.
Související
-
Může být oblíbené nebo nenáviděné. Připravte si letní lečo
Lečo je letní i zdravý pokrm a je legendou – buď ho milujete nebo nenávidíte.
-
Brambory zapečené s mletým masem a brokolicí
Nakoukněte s námi do kuchyně rozhlasových posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Míle z Moravan u Brna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.