Hrad Kámen má pro každého něco. Motocykly doplňují historické kočárky

21. červenec 2016
Česko – země neznámá

Hrad Kámen na Vysočině uvidíte zdaleka. Upoutá každého, kdo jede po silnici číslo 19 mezi Táborem a Pelhřimovem. A kdo si udělá čas a zastaví se na něm, má se na co těšit. Na hradě je totiž umístěna největší sbírka motocyklů v České republice. Letos si tam navíc můžete sednout do luxusního velorexu nebo sajdkáry.

Pro děvčata na hradě Kámen přibyly historické kočárky. A když návštěvu stihnete do 31. července, můžete si také poslechnout, jak znějí pravé gotické nebo renesanční dudy.

Na hradě je ale k vidění i několik unikátů. Na první z nich upozorní správkyně pobočky Muzea Vysočiny Pelhřimov Monika Kotenová hned v prvním rytířském sále. Jde o svatební korouhev korunního prince Rudolfa, syna Františka Josefa I. a císařovny Sissi.

V první části expozice, která ukazuje interiéry 19. a 20. století, je nově i soukromá sbírka historických kolébek a kočárků. Ten nejstarší pochází z roku 1880. Kočárky se více rozšířily až v posledních sto letech a dlouho byly privilegiem jen pro bohaté vrstvy, chudí lidé vozili děti na trakařích nebo je nosili v nůších či šátcích.

Historické kočárky se stahovacími okénky

Podle Moniky Kotenové vznikaly v době prvních automobilů i celé značkové kolekce: „Tatínek odjížděl do práce v Mercedesu, maminka měla kočárek značky Mercedes a dcera kočárek pro panenky od téhož výrobce.“ Tyto kočárky byly velmi propracované, měly stahovací okénka, blatníky, nárazníky, plná disková kola a podobně.

Na motocykly jezdí motorkáři opakovaně

Na hradě Kámen se ovšem nachází i sbírka jednostopých vozidel, a to už od poloviny 70. let. A každým rokem se rozrůstá. Milovníci motocyklů sem navíc často jezdí opakovaně a jsou rádi, když najdou nové exempláře. A že je tu na co koukat. Od kola zvaného kostitřas, před motokola, až po motorky známé z filmů, závodů nebo písniček – jako je Bílá Jawa 250 Věry Špinarové.

Čtěte také

V letošním roce stojí na nádvoří i motocykl se sajdkárou, kam se můžete posadit stejně jako do luxusně vyvedeného velorexu. „Je to jediný homologovaný stroj s plátěnou karosérií na světě. Původně se ale tato auta vyráběla pro invalidy. Měla spoustu přezdívek – hadraplán, husí stehno, splašené trubky, prchající stan a podobně,“ směje se kastelánka.

Uslyšíte hrát historické dudy

Do konce července je na hradě Kámen k vidění a dokonce i ke slyšení unikátní sbírka historických dud Miloslava Vaváčka: „Nástroje jsou rekonstruované podle dobové ikonografie, obrazů nebo soch. Jsou tu dudy od gotiky až po renesanci. Vyrobené jsou ze dřeva, kůže na zásobní měch, ale i zdobné techniky, jako je dřevěná intarzie, cínová intarzie nebo rohovina.“

Dudák Miloslav Vaváček

Miloslav Vaváček umí zahrát na každý ze svých nástrojů. Pro všechny, kdo ho nezastihnou hrát naživo, sestrojil i „historický jukebox“, interaktivní skříňku s obrázky a popisy dud. Stačí zmáčknout a uslyšíte, jak hrají.

autor: dak
Spustit audio