Hrad Lukov na Zlínsku je romantickou zříceninou kdysi slavného hradu

3. červen 2015
Česko – země neznámá

Hrad Lukov se nachází v jihozápadní části Hostýnských vrchů, zhruba dva kilometry nad stejnojmennou obcí nedaleko Zlína. Svojí rozlohou patří mezi největší hrady na Moravě. Kromě toho je opředen i řadou pověstí, z nichž ta nejznámější je „o zakopaném pokladu templářů“.

Počátky hradu Lukova sahají do první třetiny 13. století. Z této doby pocházejí fragmenty kamenných prvků, které dokládají působení kameníků významné velehradské stavební huti. Na počátku 14. století byl hrad v držení mocného rodu Šternberků. V době česko-uherských válek byl hrad dobyt a vypálen. Ke konci 18. století byl už opuštěný. Následně posloužil vesničanům jako zdroj stavebního kamene.

Podle pověstí je na hradě v dlouhých podzemních chodbách ukrytý poklad templářů. Kolem půlnoci tam prý jezdí na koni bezhlavý templář v bílém hávu a poklad mu hlídá čert se čtyřma očima.

Kromě toho pobývá údajně na hradě zlatá kachna, která každou noc snese tři zlaté dukáty. Kdo by je chtěl vzít, toho prý omámí svým syčením. Pak ho zlí duchové odnesou k podzemnímu jezírku, kde se prý koupávali templáři.

Zřícenina hradu Lukov na Zlínsku

Pokusy o záchranu hradu začaly na konci 20. století. Od roku 1983 tam probíhal takřka nepřetržitě archeologický výzkum. Díky dlouholeté práci dobrovolníků ze Spolku přátel hradu Lukova se hrad proměnil ze zanedbalé zříceniny ve vyhledávaný turistický cíl, kde probíhají vzdělávací programy zaměřené zejména na děti a mládež.

Více informací na www.hradlukov.cz.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio