Hrad na skále uprostřed Nejdku na Karlovarsku jen tak nepřehlédnete

4. listopad 2016
Česko – země neznámá

Možná jste už někdy projížděli hornickým městečkem jménem Nejdek na Karlovarsku a zaujala vás neobvyklá stavba hradu na výrazné skále. Zajímavá kulturní památka stojí hned nad rušnou silnicí i řekou Rolavou. Proč ale vyrostla právě tady?

Hrad v době svého založení ve 13. století plnil veledůležitou roli. Vznikal v době vlády Václava II., kdy ještě sousední Chebsko nebylo součástí zemí Koruny české. Jednalo se tedy o strážní hrádek, který kontroloval hraniční cestu vedoucí úzkým údolím.

Stěží by si tehdy mohli stavitelé přát příhodnější místo. Pro stavbu byl vybrán ostrý skalní výchoz nad řekou Rolavou. Cestu z jedné strany uzavřenou hradem, z druhé řekou, měli dokonale pod kontrolou.

Voda v řece plynula, měnili se panovníci i stav hradu, který se mezitím dočkal mnoha přestaveb i chátrání. V 16. století ho přestavovali Šlikové, místní panovníci. Další přestavby a přeměny ve zvonici se dvěma zvony se dochovaná část strážní věže dočkala v 19. století. Spíš bohužel. Ze 13. století toho do dneška moc nezbylo, pouze první patro a několik zdí včetně hlavní brány.

Dochovaná hlavní brána hradu

Nová střecha hrádku dala městu jméno

Přesto je nejdecký strážní hrádek právem dominantou Nejdku. A může dokonce i za název města. Když se kdysi v minulosti hrádek přestavoval, dostal novou zářivou střechu. V němčině se tak místu s do daleka svítící střechou začalo říkat Neue Deck, tedy nová střecha. Zkomolením v češtině vznikl současný název města - Nejdek.

Uvnitř hradní věže si můžete v jednom ze dvou dochovaných pater prohlédnout expozici s dobovými zbraněmi. Například repliku helmy zakladatele strážního hrádku Konráda Plika. V dalším patře uvidíte pravděpodobné vybavení věže v 16. století. Stůl, koberec na stěně, obraz, bibli, svícen.

Jedním pohledem uvidíte tři strany věže

Na prohlídku do hradní věže a hradního areálu se můžete objednat telefonicky na čísle 605 468 780. Dovoláte se milému průvodci, panu děkanovi Janu Pražanovi. Hrádek totiž patří římskokatolické církvi a dlužno dodat, že se o památku stará vzorně.

autor: Pavel Halla
Spustit audio