Hrad Sovinec odtajnil podzemní chodbu. Kastelánka nevěřila, že ji turisté někdy uvidí

22. září 2015
Česko – země neznámá

Středověký hrad Sovinec stojí na skalním ostrohu nedaleko Rýmařova na Bruntálsku už od 14. století. Ve své historii zažil mnohé. Prošel rukama českých i německých pánů a za dob třicetileté války podlehl švédským dobyvatelům. Letos zpřístupnil atraktivní podzemní chodbu, kterou vojáci procházeli do vysunuté bašty.

Hrad Sovinec je nejrozsáhlejším hradním komplexem v okrese Bruntál. Těsně před rokem 1333 ho založili příslušníci rodu, který se od roku 1348 nazýval po hradu "páni ze Sovince". Slohovou čistotou a dokonalostí provedení náleží k nejcennějším empírovým stavbám na Moravě.

„Každá prohlídková trasa vás provede čtvrtým nádvořím, které je pod hlavním hradem, to je nejstarší část Sovince. Postavena byla už ve 14. století, dnes nám z ní zůstala už jen hlavní věž, která má dvacet metrů a je z ní krásný výhled do okolí,“ popisuje kastelánka Kateřina Jarmarová.

Čtěte také

Už když přijíždíte k hradu, můžete si všimnout, že nestojí na nijak zvlášť viditelném místě, ale spíše v dolíku. „Je to z obranných důvodů. Všechny ty kopce okolo ho zakrývají před rozlehlou horní Hanou. Vlastně jsme taky na kopci, ale v 17. století, když hrad obléhali Švédové, před ním byl příkop a další samostatný kopec,“ vysvětluje Ľubica Mezerová, kunsthistorička a šéfka útvaru památkové péče Muzea v Bruntále.

1. brána po opravě

Hrad zbohatl dolováním vzácných kovů

Hrad byl navíc postaven přímo na obchodní stezce, což mu přineslo obrovské výhody hlavně při pozdějším dolování zlata, stříbra a také železné rudy. „Na tom hrad velmi zbohatl a rozšiřoval se. Jsou tady krásné renesanční přístavby,“ upozorňuje kastelánka Kateřina Jarmarová.

Pak ale přišla Třicetiletá válka a s ní i radikální změna majitelů hradu. Z rukou českých pánů přešel Sovinec do majetku Řádu německých rytířů. V té době také došlo k velkému opevňování a hrad získal svou dnešní podobu barokní vojenské pevnosti. „Je to nejrozsáhlejší vojenské opevnění na Moravě,“ dodává kunsthistorička Ľubica Mezerová.

Horní hrad s děly

O nové zpřístupněné podzemní chodbě ze 17. století až donedávna vědělo jen málo lidí. Její vchod lze najít v hradním příkopu. Kastelánka, která Sovinec spravuje už řadu let, prý nevěřila, že by se do podzemí někdy podívali i turisté. O to příjemnější byla zpráva o osmimilionové dotaci, kterou hrad nečekaně získal a díky které mohl chodbu opravit a zpřístupnit veřejnosti.

autor: š.iva
Spustit audio