Hrad ze slámy a tisíce dýní. To je Dýňový svět v Nové Vsi

19. říjen 2015
Česko – země neznámá

Tisíce dýní a desítky balíků slámy, na které děti prostě musí vylézt. Tak vypadá Dýňový svět na statku u Pipků v Nové Vsi u Leštiny na Vysočině. Dýně jsou rozložené na zemi i navršené do pyramid, přepadly i malého fiátka zaparkovaného pod stromem. A některé se stočily do tvaru bludiště.

Do Dýňového světa chodí nejčastěji rodiny s dětmi, potvrzuje majitelka statku Jarka Pipková: „Tady u nás se děti pořádně vyřádí. Největší úspěch má asi slámoviště, to je takové hřiště z balíků slámy. Ve všední dny dopoledne sem jezdí školy a mateřské školky. To vždycky slyšíme paní učitelky, jak volají: Děti, přemety ne, přemety nedělat.“

Ve slámovišti se přelézá z jednoho balíku slámy na druhý, je možné vyzkoušet si tunel nebo dobýt věž s dýňovou vlajkou. Hned vedle je slámový bazén. A pro všechny, kdo se rádi bojí, je připravená strašidelná sýpka. Leze se do ní po prudkých schodech a nahoře na půdě čekají nasvícené halloweenské dýně. Ty je možné si ve stodole zkusit i vyrobit.

V Dlabárně se nejí, ale tvoří

Ve stodole, kde jsou k dispozici dýně různých druhů, velikostí a způsobu použití, najdete dlabárnu. Tam si odnesete zakoupenou dýni a z ní si vyrobíte halloweenskou ozdobu. „Myslíme i na maličké děti, které ještě nezvládnou dýni vydlabat, máme tam temperky a štětce, aby je mohli alespoň pomalovat,“ vysvětluje Jarka Pipková.

Slámoviště - dětem se na balících až nečekaně líbí

Maminky si na cedulích ve stodole mohou přečíst informace o jednotlivých druzích dýní, protože některé z nich jsou dobré na polévku, jiné zase do sladkých koláčů nebo muffinů. A jen málokdo nakonec odchází z Dýňového světa bez tykvičky.

Živá zvířátka jsou pro děti velkým lákadlem

Ve stodole jsou k vidění také malé prasátko a telátko, které si nejmenší návštěvníci můžou zkusit nakrmit. Jsou tu ale i malá vietnamská prasátka, ovce a kozy. Kozičky jsou ve výběhu, kam si za nimi můžete vlézt a pohladit si je.

To by se v Egyptě divili, z čeho se u nás staví pyramidy

Zemědělský statek u Pipků v Nové Vsi u Leštiny je otevřený každý den od konce září do 1. listopadu. Rodiny mohou navštívit dýňové království ve všední dny odpoledne nebo o víkendu. „Letos máme otevřeno do 1. listopadu, protože jak dýně, tak sláma podléhají zkáze. A noční mrazíky na kvalitě také nepřidají,“ upřesňuje majitelka Pipková.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio