Hradisko svatého Klimenta v Chřibech má osvěžující cyrilometodějskou studánku

6. září 2016
Česko – země neznámá

Ve Zlínském kraji se nedaleko obce Osvětimany nachází na místě bývalého hradiska studánka svatého Gorazda. Jaký příběh se k této chřibské studánce váže a proč nese jméno Gorazdova, prozradil Bořek Žižlavský, kronikář, sběratel lidových pověstí a autor knih o chřibském pohoří.

Hradisko svatého Klimenta, takzvaný Klimentek, se rozkládá v jihozápadní části Chřibů nedaleko Kyjova a Velehradu. Patří k nejstarším poutním místům na našem území. Pravděpodobně zde pobývali i Cyril s Metodějem, i když se o tom nedochovaly žádné písemné záznamy. Jisté však je, že Hradisko svatého Klimenta je spojeno s historií Velkomoravské říše.

„Hradisko má rozlohu 22 hektarů a je situováno do období Velké Moravy,“ říká Bořek Žižlavský z Expedice Chřiby. „Stojí tady dřevěná kaplička z 60. let minulého století. Ale vidět jsou i základy původního kostela, který tu kdysi stával,“ dodává Žižlavský. Místo ozvláštňuje obří zvonkohra a malý zvon.

Pár metrů pod Hradiskem svatého Klimenta se nachází Gorazdova studánka. „Svatý Gorazd byl jeden z učedníků svatého Metoděje. Ten měl žáků celkem sedm a říkalo se jim Sedmipočetníci,“ vysvětluje Bořek Žižlavský.

Hradisko svatého Klimenta, takzvaný Klimentek, se rozkládá v jihozápadní části Chřibů nedaleko Kyjova a Velehradu

K samotné studánce se váže Cyrilo-Metodějská pověst. Přímo tady měli slavní bratři křtít novorozence z okolních vesnic. Dá se tedy předpokládat, že Cyril s Metodějem tu skutečně byli. „Bohužel to není nikde písemně doloženo, ale my tady na Slovácku věříme, že Cyril s Metodějem na Hradisku skutečně pobývali,“ říká Bořek Žižlavský.

Voda ze studánky svatého Gorazda je velmi lahodná, protože se jedná o měkkou vodu. Za první republiky obsahovala sirovodík, dnes tomu tak už není. „Voda je měkká a mineralizovaná, je to v tom cítit,“ dodává Žižlavský.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio