Hráz Žermanické přehrady u Frýdku-Místku ukrývá malou továrnu. Občas si ji můžete i prohlédnout

19. červenec 2016
Česko – země neznámá

Žermanická přehrada na Frýdecko-Místecku je zejména v letních měsících vyhledávaným turistickým místem. Nabízí spoustu sportovně rekreačního vyžití a až na výjimky je kvalita vody velmi dobrá. Vodní dílo postavené v padesátých letech 20. století spravuje Povodí Odry.

Útroby každé přehradní hráze ukrývají malou továrnu. Člověk zkrotil a dostal pod kontrolu přírodní živly za pomocí techniky. Aby nezískaly svou vládu zpět, musí je průběžně regulovat. Proto jsou potřeba všechna ta potrubí, ventily, turbíny a další technické vybavení.

Žermanická přehrada je druhou nejstarší přehradou v povodí Odry. S její výstavbou se začalo v roce 1951 a dokončila se v roce 1958. Jedním z hlavních účelů bylo snížení povodňových průtoků z horního povodí Lučiny a částečně i z řeky Morávky. Přehrada tak zlepšuje ochranu Havířova, Frýdku-Místku a Ostravy.

Vodu z ní také odebírají ostravské průmyslové podniky. A tak to bylo také od počátku zamýšleno. Ihned po vybudování začala dodávat vodu pro ostravskou továrnu Nová huť, později pro papírnu ve Vratimově a dále pak pro paskovskou celulózku.

Ukázalo se však, že přívod vody z řeky Lučiny do přehrady je nedostatečný. A tak dodatečně vznikl přivaděč Morávka – Žermanice z řeky Morávky. Místní mu neřeknou jinak než kanál. Ten byl dokončen v roce 1959. Jeho četné splavy sice zdobil nápis Zákaz koupání, ale přesto ho v letních vedrech obsadili lidé. A stejně tak travnaté pláže kolem samotné přehrady. Dnes je Žermanická přehrada rájem turistů, vodních sportovců a rybářů.

Žermanická přehrada nabízí i bohaté sportovní vyžití

Hráz Žermanické přehrady nabízí impozantní podívanou. Tyčí se totiž do výšky 32 metrů, v koruně je dlouhá půl kilometru. Na její stavbu bylo použito 117 tisíc metrů krychlových betonu. Je možné po ní přejet autem či na kole, anebo se po ní projít pěšky.

Pokud by někdo zatoužil nahlédnout, co se ukrývá uvnitř hráze, musí se buď připojit k nějaké objednané školní či odborné exkurzi, anebo si počkat na březnový Den vody, kdy je pro zájemce umožněn vstup do vnitřních prostor.

Spustit audio