I když je covid běžný, je stále nebezpečnější než chřipka, varuje primář infekčního oddělení ústecké nemocnice

2. listopad 2023

Je covid stále téma a má smysl se očkovat? Nejen o tom si dnes budeme povídat s primářem infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem MUDr. Pavlem Dlouhým.

„Mnozí včetně nás si přejí, aby už covid tématem nebyl. Bohužel to tak není. Stává se prostě součástí našich životů – podobně jako chřipka. Chladné měsíce jsou přitom k nakažení příhodné,“ konstatuje MUDr. Pavel Dlouhý.

Vakcínou proti covidové mutaci omikron dostupnou od září se podle čísel z minulého týdne nechalo očkovat cca 100 000 lidí.

„Každému doporučujeme zvážit, zda je pro něj covid rizikem. Podobně jako u klíšťové encefalitidy není potřeba se očkovat, pokud nechodíme do přírody. U covidu je nejdůležitější zvážit svůj věk. V největším riziku jsou lidé od 60 let, s každými pěti lety se přitom to riziko zvyšuje. Druhou ohroženou skupinou jsou lidé s poruchami imunity nebo pacienti, kteří berou v léky oslabující imunitu,” vysvětluje lékař.

Očkování proti covidu má smysl

V minulosti se mnohokrát stalo, že i lidé plně naočkovaní covidem onemocněli. Proč by se tedy měli nechat očkovat teď? „Po zkušenostech z minulosti víme, že vakcína snižuje riziko nákazy. To hlavní ale je, že prokazatelně zmírňuje průběh nemoci,” vysvětluje MUDr. Dlouhý.

V ústecké nemocnici začalo znovu fungovat očkovací centrum, další se pak otevřelo v Kadani. Co ale zájemci z Mostecka nebo Litoměřicka? Proti chřipce je praktický lékař naočkuje, ale kvůli covidu musí jezdit do Ústí?

„Máme zprávy, že se k očkování proti chřipce i covidu připojují další a další praktičtí lékaři. Myslíme si, že ti lékaři, kteří neposkytují tyto služby, postupují nesprávně. Dnes už se vakcíny dají snáze uchovávat a při objednání dostane lékař šest dávek, takže je pak na něm, aby si pacienty v tom dni rozvrhl.” Vysvětluje Pavel Dlouhý.

Jak to je s financováním a zásobami vakcín? Jsou prokázané nějaké vedlejší účinky? A jaké následky na naši imunitu měl lockdown? To a mnohem více se dozvíte v přiloženém audiozáznamu celého rozhovoru.

Spustit audio