I téměř padesátiletý krokodýl si lebedí v tropickém pavilonu jihlavské zoo

12. leden 2016
Česko – země neznámá

Jestli neholdujete zimě a nemáte to daleko do Jihlavy, udělejte si výlet do tamní zoologické zahrady, kde otevřeli úplně nový tropický pavilon. Zvlášť teď, když už konečně napadl nějaký ten sníh, vám velká okna futuristické stavby nabídnou zajímavý kontrast k palmám, hadům a krokodýlům.

Tropickým pavilonem v jihlavské zoologické zahradě ukončili projekt Zoo pěti kontinentů. Stavba je sama o sobě zajímavá i zvenku, lepší je ale pochopitelně vstoupit dovnitř. Připravte se ovšem na rozdíl teplot. I teď v zimě musí mít tropická zvířata své tropické prostředí.

„Rarit tady máme několik. Pokud hledáte největšího hada, tak je tady,“ ukazuje ošetřovatelka Petra Škárková na třímetrovou anakondu, která pluje po hladině bazénku. V dalších teráriích jsou malé neonově zbarvené žabky pralesničky. Ve své domovině na sobě mají prudký jed, který indiáni používají k otrávení šípů. Jihlavské žabky jsou ale neškodné, protože nemají potravu z amazonských pralesů.

Z pouští na Madagaskar

Tropický pavilon přitom nesimuluje prostředí jednoho konkrétního území. „Tady je taková všehochuť. Máme tady plazy z celého světa. Pouštní, z Asie, z Madagaskaru, z Vietnamu,“ vypočítává Petra Škárková.

Téměř padesátiletý krokodýl

Jednou ze zajímavostí tropického pavilonu je i havarované letadlo. „To byla taková představa. V pralese ztroskotalo letadlo a zvířátka se v něm zabydlela. To letadlo slouží jako terárium bazilišků,“ vysvětluje ošetřovatelka. Kromě bazilišků je ve vodě kolem letadla spousta želv. Další atrakcí je vodopád nebo visutá lávka nad bazény s krokodýly.

Do nového bazénku se přestěhoval i možná nejstarší zvířecí obyvatel jihlavské zahrady, téměř padesátiletý krokodýl čelnatý. V žádné jiné zoologické zahradě tak starého krokodýla tohoto druhu nemají. Jmenuje se Rocco a všichni jsou tu na starého pána náležitě pyšní.

Ve vedlejším bazénu se zabydlel mladší krokodýl siamský. Už svým zbarvením budí mnohem větší respekt než jeho soused. Je totiž černobílý.

Na své si v novém pavilonu přijdou milovníci plazů, ale i chlupatých obyvatel nočních tropických pralesů. Zvláštní zážitek nabízí kruhové modře prosvícené akvárium s medúzami. Tuto část jihlavské zoo určitě jen tak neproběhnete.

Více informací najdete na www.zoojihlava.cz.

Spustit audio