Indická řepová polévka s červenou čočkou
V pátečních apetýtových receptech zveme do kuchyně Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Indickou řepovou polévku s červenou čočkou.
Budete potřebovat:
- 1 větší červenou řepu
- ½ hrnku červené čočky
- 1 cibuli
- 1 l vody
- 1 lžičku římského kmínu
- 1 lžičku semínek koriandru
- ½ lžičky semínek fenyklu
- malý kousek badyánu (1 dílek z hvězdice)
- malý kousek celé skořice
- rýžový, arašídový nebo nepražený sezamový olej
- sůl
- černý pepř
- pár lžic kokosového mléka a kokosové lupínky na podávání
Postup:
- Řepu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
- Na oleji osmahneme celé koření a až začne vonět, přidáme cibuli.
- Po chvilce přisypeme červenou řepu a chvilku vše opékáme, až je řepa krásně obalená olejem a její jasně červená barva a vůně zesílí.
- Přidáme červenou čočku, zalijeme vodou a vaříme, až je řepa měkká a čočka se začne rozpadat.
- Poté polévku osolíme a rozmixujeme.
- Ještě pár minut ji necháme bublat a oheň vypneme.
- Kokosové lupínky opražíme nasucho na pánvi do růžova.
- Na talíři polévku pokapeme kokosovým mlékem a posypeme kokosovými lupínky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.